Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020
x

ΑΝΟΔΙΚΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΕ ΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ

Οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 0,9% στο πρώτο εξάμηνο, έναντι μείωσης 0,4% το 2018. Η αύξηση προήλθε λόγω της ανάπτυξης της Ευρωζώνης.

Θετική πορεία εμφάνισαν οι εξαγωγές και οι λιανικές πωλήσεις του κλάδου ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πρώτο εξάμηνο του 2019, ενώ αντίθετα πτωτική ήταν η πορεία της παραγωγής και της απασχόλησης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), η παραγωγή στην ενωμένη Ευρώπη συνέχισε την πτωτική πορεία του 2018 και στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρήσης, με αποτέλεσμα να καταγραφεί μείωση 1,6% στην κλωστοϋφαντουργία και 4,9% στην ένδυση. Η δε απασχόληση κατέγραψε μείωση 2% στην κλωστοϋφαντουργία και 1,8% στην ένδυση. Ο κύκλος εργασιών τόσο στην κλωστοϋφαντουργία, όσο και στην ένδυση παρέμεινε στάσιμος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 0,9% στο πρώτο εξάμηνο, έναντι μείωσης 0,4% το 2018. Η αύξηση προήλθε λόγω της ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Ιδιαίτερα θετική ήταν η πορεία των εξαγωγών, με αύξηση 10,3% στην ένδυση και 2,9% στην κλωστοϋφαντουργία.

Σε απόλυτα νούμερα η αξία εξαγωγών ανήλθε σε 13,9 δισ. ευρώ στην ένδυση και σε 12,1 δισ. ευρώ στην κλωστοϋφαντουργία. Παράλληλα, η αύξηση των λιανικών πωλήσεων επηρέασε θετικά και τις εισαγωγές. Στην ένδυση οι εισαγωγές του πρώτου εξαμήνου ανήλθαν σε 40,9 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 6,7%, ενώ στην κλωστοϋφαντουργία έφτασαν στα 16,2 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 4,7%.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ