Skip to main content

ΣΕΠΕΕ: Ανοδικά η κλωστοϋφαντουργία, καθοδικά η ένδυση

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, στην ένδυση η πορεία ήταν ελαφρώς αρνητική και αυτό οφείλεται στην κάμψη των λιανικών πωλήσεων το τρίτο τρίμηνο του έτους

Η θετική πορεία της ευρωπαϊκής κλωστοϋφαντουργίας το πρώτο εξάμηνο του 2016 συνεχίσθηκε και στο τρίτο τρίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα η συνολική πορεία της κλωστοϋφαντουργίας να είναι επίσης θετική στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, στην ένδυση η πορεία ήταν ελαφρώς αρνητική και αυτό οφείλεται στην κάμψη των λιανικών πωλήσεων το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ειδικότερα:

- Η παραγωγή στην κλωστοϋφαντουργία σημείωσε αύξηση 2,3%, ενώ στην ένδυση κατέγραψε μείωση -2,2%. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου επιβεβαιώνουν αυτή την τάση.

- Παρόμοια ήταν η εικόνα και στον κύκλο εργασιών. Στην κλωστοϋφαντουργία καταγράφηκε άνοδος 2,5%, ενώ στην ένδυση σημειώθηκε ελαφρά άνοδος 0,1%.

- Οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν ελαφρά μείωση -0,4%, μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές με αυξητική πορεία. Αυτό οφείλεται στην πτώση των λιανικών πωλήσεων σε χώρες όπως η Γαλλία, η Αγγλία, το Βέλγιο, η Δανία και η Φινλανδία, και την καθήλωση στα ίδια επίπεδα των πωλήσεων στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία.

- Η απασχόληση στην κλωστοϋφαντουργία αυξήθηκε κατά 4,1%, ενώ στην ένδυση μειώθηκε ελαφρά κατά -0,3%.

- Όσον αφορά το εξωτερικό εμπόριο, στην κλωστοϋφαντουργία οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,7% και ανήλθαν σε 16,1 δισεκ. ευρώ, ενώ αύξηση 1,6% σημείωσαν και οι εισαγωγές και ανήλθαν σε αξία σε 22 δισεκ. ευρώ. Στην ένδυση οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3%, σε 17,3 δισεκ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν ελαφρά -0,1% σε 61,5 δισεκ. ευρώ. Η μέση τιμή στις εισαγωγές κατέγραψε μείωση -6,1% και στις εξαγωγές μείωση -1,3%.