Skip to main content

Serie A: Κατατέθηκε η νέα πρόταση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε η σύνταξη του νέου υγειονομικού πρωτοκόλλου από τη λίγκα και την ιατρική επιτροπή της ομοσπονδίας (FIGC).

Στην πιο κρίσιμη φάση μπαίνει η προσπάθεια των ιταλικών ποδοσφαιρικών αρχών για την επανέναρξη της Serie A, καθώς χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η σύνταξη του νέου υγειονομικού πρωτοκόλλου από τη λίγκα και την ιατρική επιτροπή της ομοσπονδίας (FIGC).

Τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται ήδη στα χέρια του υπουργού Αθλητισμού, Βιντσέντζο Σπανταφόρα, και από αυτόν θα προωθηθούν στην αρμόδια επιστημονική επιτροπή, η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις: αν τα πρωτόκολλα εγκριθούν, θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή στις ομαδικές προπονήσεις και, σε επόμενη φάση, την επάνοδο στην αγωνιστική δραστηριότητα. Αν και αυτές οι προτάσεις απορριφθούν (όπως είχε συμβεί με τις προηγούμενες), η σεζόν στην Ιταλία θα είναι ουσιαστικά τελειωμένη.

Τα βασικά σημεία των προτεινόμενων πρωτοκόλλων περιλαμβάνουν τα εξής:

- Μοριακό έλεγχο των ποδοσφαιριστών κάθε τέσσερις ημέρες και τεστ αντισωμάτων πριν το ξεκίνημα των ομαδικών προπονήσεων, και στη συνέχεια κάθε 14 ημέρες.

- Οι ποδοσφαιριστές διαμένουν στο σπίτι τους και προσέρχονται στην προπόνηση με δικά τους μέσα, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας. Σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο, έχει αφαιρεθεί η πρόβλεψη για «εγκλεισμό» των παικτών.

- Αν ένας παίκτης ή μέλος του επιτελείου βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, μπαίνει σε καραντίνα. Όσοι είχαν στενή επαφή μαζί του απομονώνονται σε προσυμφωνημένη τοποθεσία, όπου μπορούν να συνεχίσουν τις προπονήσεις. Θα υποβάλλονται από τον γιατρό της ομάδας σε κλινικό έλεγχο και θα κάνουν τεστ ανά 48 ώρες επί δύο εβδομάδες, ενώ θα υποβληθούν άμεσα και σε τεστ αντισωμάτων.

Το τελευταίο είναι βεβαίως και το σημείο-κλειδί, καθώς η τεχνική επιστημονική επιτροπή είχε ζητήσει σε πρώτη φάση να τίθεται σε καραντίνα 14 ημερών όλη η ομάδα, σε περίπτωση ανεύρεσης θετικού δείγματος. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποκλείει ουσιαστικά την επανέναρξη της σεζόν, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν κάποια θετικά δείγματα, όπως συνέβη άλλωστε και στη Γερμανία.