Skip to main content

Serie A: Ζητά ψαλίδι 140 εκατ. ευρώ το Sky, «όχι» από τις ομάδες

Σκληρή γραμμή επίσης τηρεί και η συνδρομητική αθλητική πλατφόρμα συνεχούς ροής DAZN, η οποία τη Δευτέρα ζήτησε εκπτώσεις, χωρίς να τις εγγράψει.

Το «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στη Serie A και τα τηλεοπτικά δίκτυα που έχουν το δικαίωμα μετάδοσης των αγώνων της ιταλικής Λίγκας προορίζεται να είναι ένα από τα κεντρικά θέματα των επόμενων εβδομάδων, στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Η εκκίνηση δίνεται από τη σχέση της Λίγκας με τον Sky και από το ζήτημα της τελευταίας δόσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, που ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός δεν έχει ακόμη πληρώσει και οι σύλλογοι ζητούν, με ορατό τον κίνδυνο νομικής διαμάχης.

Σε μια πιθανή οριστική διακοπή του πρωταθλήματος, οι σύλλογοι αιτούνται να αποφασίσει για το θέμα η κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπήρχε συμβατική μη συμμόρφωση που επιτρέπει στους παρόχους να μην πληρώνουν το υπόλοιπο μερίδιο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, που αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο στα έσοδα των συλλόγων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Repubblica», ο Sky είναι έτοιμος να καταβάλει πλήρως όσα χρήματα απομένουν από τα δικαιώματα αυτής της σεζόν (περίπου 156 εκατομμύρια), αν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, αλλά ζητεί έκπτωση 15-18% για την περίοδο 2020-21 (περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ), λόγω του ότι το ημερολόγιο θα ήταν πιο συμπιεσμένο και λιγότερο ελκυστικό στους διαφημιστικούς επενδυτές.

Αντίθετα, σε περίπτωση οριστικής διακοπής του πρωταθλήματος, οι ζημίες για τον τηλεοπτικό πάροχο θα ανέλθουν στα 250-300 εκατομμύρια ευρώ. Και σε αυτήν την περίπτωση ο Sky (όπως η DAZN) δεν θα μπορούσε να πληρώσει το τμήμα του Μαΐου και του Ιουλίου.

Προς το παρόν, οι σύλλογοι δημιουργούν τείχος: εάν ο Sky δεν πληρώσει, θα καταφύγουν σε νομικές οδούς. Σκληρή γραμμή επίσης τηρεί και η συνδρομητική αθλητική πλατφόρμα συνεχούς ροής DAZN, η οποία τη Δευτέρα ζήτησε εκπτώσεις, χωρίς να τις εγγράψει.

Το «όχι» στα αιτήματα του Sky ψηφίστηκε ομόφωνα, αλλά οι ομάδες δεν μπορούν παρά να κοιτάξουν το 2021, όταν και θα λήξει το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Στον ορίζοντα η Λίγκα δεν έχει άλλους αξιόπιστους παίκτες για να διαπραγματευτεί, με μια λύση στο βάθος το δικό της κανάλι.