Skip to main content

Σέρρες: Αφιέρωμα 100 χρόνια απο τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου

Με ένα αφιέρωμα για τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου θα κλείσει το πολιτιστικό πρόγραμμα 2009 στις Σέρρες.
Με εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου θα κλείσει το πολιτιστικό πρόγραμμα του 2009 στις Σέρρες. Συγκεκριμένα για το επόμενο διάστημα έχουν ήδη προγραμματιστεί δύο μεγάλες εκθέσεις αφιερωμένες στο Γιάννη Ρίτσο.

Η πρώτη οργανώνεται από 16 έως 31 Οκτωβρίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος και περιλαμβάνει έργα Βορειοελλαδιτών Καλλιτεχνών με αναφορά το έργο και τη ζωή του ποιητή.  Η δεύτερη έκθεση θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο σε συνεργασία με το Μουσείο Μπ
ενάκη και θα περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα, εκδόσεις και το σύνολο της εικαστικής δουλειάς του Γιάννη Ρίτσου. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 18  Οκτωβρίου με τη μεγάλη συναυλία του Μουσικού Εργαστηρίου και τον Λευτέρη Αερόπουλο. Ο  Αντινομάρχης Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης,  κ. Καρυπίδης Παύλος, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε, τόνισε  την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η νομαρχία  στο αφιέρωμα αυτό και στην αξία που έχει η παρουσία στις εκδηλώσεις ενός σπουδαίου τοπικού πολιτιστικού κυττάρου όπως είναι το Μουσικό Εργαστήρι.

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο  «Μια στάλα φως στο Γιάννη Ρίτσο»  είναι ένα Μουσικό δρώμενο  με ηθοποιούς, τραγουδιστές , χορωδούς, υποκριτές, ορχήστρα, δομημένο με όλα τα  στοιχεία μιας θεατρικής παράστασης . Από  το προανάκρουσμα, την είσοδο του χορού, τα αφηγηματικά μέρη, την τραγουδιστική απαγγελία  ως το τραγούδι  από τους κορυφαίους και το συνεχή διάλογο με το χορό, ταξιδεύει τους θεατές  στο χρόνο, αναδεύοντας τις μνήμες με ένα τρόπο απρόσμενα οικείο. Το σκηνικό, τα κοστούμια και οι φωτισμοί υποβάλουν τον ακροατή και τον μεταφέρουν αβίαστα στο κλίμα, το χώρο και την εποχή.  

Το  Α΄ μέρος περιλαμβάνει τη ραψωδία στο Γιάννη Ρίτσο σε κείμενα και στίχους του Λευτέρη Αερόπουλου, μελοποιημένες συνθέσεις από τον «Επιτάφιο», την «Κυρά των αμπελιών», τον «Πόλεμο και ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου  &  το  Β΄ μέρος αποσπάσματα από τον Επιτάφιο, τη Ρωμιοσύνη, τα Λιανοτράγουδα του Μίκη Θεοδωράκη, το Καπνισμένο τσουκάλι του Χρήστου Λεοντή ειδικά επεξεργασμένα, και απ’ το ποιητικό θέατρο του Γιάννη Ρίτσου τη Σονάτα του σεληνόφωτος.

Χ.Κ.