Skip to main content

Σέρρες: Αναβίωσαν μετά από 2 χρόνια οι αβγομαχίες στο χωριό Καστανούσσα (φωτο)

Οι αβγομαχίες στην Καστανούσσα Σερρών πραγματοποιήθηκαν, σήμερα, μετά από δύο χρόνια, όπου είχαν σταματήσει λόγω της πανδημίας.

Στο καταπράσινο χωριό Καστανούσσα Σερρών, στους πρόποδες του Μπέλες, αναβίωσαν και φέτος οι αβγομαχίες, ένα έθιμο που κρατά τις ρίζες του από τον Πόντο και συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό.

Οι αβγομαχίες πραγματοποιήθηκαν, σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, μετά από δύο χρόνια, όπου είχαν σταματήσει λόγω της πανδημίας.

Μικροί και μεγάλοι αυγομάχοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού προκειμένου να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, που πραγματοποιείται εδώ και πάνω από 20 χρόνια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστανούσσας.

Για άλλη μια χρονιά οι συμμετοχές ήταν από όλη τη Βόρεια Ελλάδα – από Δράμα έως την Κοζάνη- με τους αβγομάχους να συλλέγουν τα αβγά τους μήνες νωρίτερα.

Στους αγώνες συμμετείχαν 25 άτομα, 10 για τον παιδικό αγώνα και 15 για τον αγώνα των μεγάλων.

Όπως σε κάθε διαγωνισμό έτσι και στις αβγομαχίες ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες. Ο κάθε διαγωνιζόμενος έχει στη διάθεσή του 30 αβγά, αλλά άβαφα, ενώ οι μικροί 15. Νικητής αναδεικνύεται αυτός που έχει τα λιγότερα σπασμένα αβγά και το έπαθλο είναι, συνήθως, χρηματικό ποσό. Οι αβγομάχοι ταΐζουν τις κότες μόνο με καθαρό σιτάρι και λίγο άμμο, μυστικό για να κάνουν οι κότες αβγά με γερό τσόφλι.

Την εκδήλωση, την οποία πλαισίωσαν ποντιακοί χοροί και τραγούδια, διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστανούσσας, ο Δήμος Σιντικής και η Α.ΠΟ.ΔΡΑ.ΣΙ.