Skip to main content

Σέρρες: Σήμα κινδύνου από παραγωγούς για το μέλλον του καπνού

Σήμερα, οι 1.500 παραγωγοί στο νομό Σερρών καλλιεργούν 23.000 στρέμματα, με την ετήσια παραγωγή να ανέρχεται στα 2,5 εκατ. κιλά.

Σήμα κινδύνου για το μέλλον του καπνού στο νομό Σερρών εκπέμπουν οι παραγωγοί, ο αριθμός των οποίων, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την τελευταία πενταετία έχει μειωθεί σε ποσοστό 15%.

Σήμερα, οι 1.500 παραγωγοί στο νομό Σερρών καλλιεργούν 23.000 στρέμματα, με την ετήσια παραγωγή να ανέρχεται στα 2,5 εκατ. κιλά, ενώ εκφράζονται φόβοι πως μεσοπρόθεσμα δεν αποκλείεται ακόμη και η πλήρης εγκατάλειψη της καλλιέργειας στην περιοχή.

Το σύνολο της παραγωγής καπνού της περιοχής, ποικιλίας μπασμά, απορροφάται πλήρως από της καπνικές εταιρείες της χώρας, οι οποίες κάνουν την επεξεργασία και στη συνέχεια εξάγουν συνολικά τις ποσότητες που συγκεντρώνουν από όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού νομού Σερρών, “Εμμανουήλ Παπάς”, Κώστας Παπαδόπουλος, “οι μειωμένες εμπορικές τιμές πώλησης τα τελευταία χρόνια, η παντελής έλλειψη στήριξης των καπνοκαλλιεργητών της χώρας από την ΕΕ και την Πολιτεία, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με τους εργάτες γης, αλλά και την αυξημένη φορολογία που έρχεται, απομακρύνουν ή και φρενάρουν την είσοδο νέων στη συγκεκριμένη καλλιέργεια”.