Skip to main content

Σέρρες: Τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος

Ο Νομάρχης Σερρών, κ. Στέφανος Φωτιάδης αναλύει το αναπτυξιακό σχέδιο του νομού για το 2010 και τις μελλοντικές κινήσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Με στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και με στόχο την τόνωση τόσο του επενδυτικού ενδιαφέροντος όσο και της τουριστικής κίνησης, θα κινηθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών το 2010, σύμφωνα με το νομάρχη Σερρών, κ. Στέφανο Φωτιάδη. Ο νομάρχης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Voria.gr δήλωσε ότι η Ν.Α. είναι έτοιμη να αναλάβει έργα και δράσεις προκειμένου να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του τόπου. Ερωτηθείς σχετικά για τον αναπτυξιακό νόμο του 2010 υπογραμμίζει ότι:
 
"Καταρτίζουμε το σχέδιο ανάπτυξης του Νομού. Ένα σχέδιο που προκύπτει από στρατηγικό σχεδιασμό σε πλήρη διαβούλευση με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς του Νομού Σερρών, με στόχο την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας, μετά τη βαθιά οικονομική κρίση στο ελληνικό και το διεθνές περιβάλλον.

Πιστοποιημένη ως φορέας υλοποίησης έργων του ΕΣΠΑ, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών είναι έτοιμη να αναλάβει έργα και δράσεις, στοχεύοντας στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων μας. Επιδιώκουμε την απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, την υποστήριξη καινοτόμων δράσεων και φυσικά την αύξηση της απασχόλησης.

Έχοντας προχωρήσει στη διοικητική αναδιάρθρωση και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη, ολοκληρώνουμε την επίτευξη των στόχων που είχαμε θέσει ξεκινώντας τη θητεία μας ως Νομαρχιακή Αρχή. Αναλυτικότερα, αναδείξαμε την Ν.Α. σε Κέντρο Διοίκησης της Ανάπτυξης και Προστασίας των Τοπικών Κοινωνιών του Νομού και καταφέραμε να καθιερώσουμε το Νομό Σερρών σε κέντρο Ευρωπαϊκού Πάρκου Προστασίας και καθιέρωση Περιβάλλοντος Τεχνολογιών, Υγροτόπων και Χερσαίων Ζωνών του Στρυμονικού Πεδίου για την παραγωγική ενεργοποίηση των Φυσικών και Ανθρωπωγενών διαθέσιμων του πεδίου.

Παράλληλα, ο νομός μας αναδείχθηκε ως κέντρο ανάπτυξης διεποχιακού - πολυθεματικού τουρισμού και υπήρξε ανάδειξη του ενεργειακού δυναμικού του Νομού Σερρών σε δύναμη ανάπτυξης της μεταποίησης. Προβάλλαμε την περιοχή και την πόλη των Σερρών ως δίκτυο εκπαίδευσης Ιστορίας, Πολιτισμού, καθώς επίσης και δίκτυο της κοινωνίας της πληροφορίας και της γνώσης. Τέλος, ενταχθήκαμε σε δίκτυα διαπεριφερειακής, διασυνοριακής και διεθνούς συνεργασίας (διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, ενέργειας, επικοινωνιών/αγωγοί, οδικά, σιδηροδρομικά, εμπορικά και τεχνολογικά δίκτυα) με όρους αειφορίας και συνθήκες βιωσιμότητας".

Ο Ν. Σερρών θεωρείται κυρίως τουριστική περιοχή. Ποιες οι ενέργειές της  νομαρχίας για την περαιτέρω προβολή του τουρισμού και την αξιοποίηση των τουριστικών θερέτρων;

Κατ’ αρχάς, το γεγονός ότι θεωρείτε τον Νομό μας τουριστική περιοχή, αποδεικνύει ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της προβολής. Στα ίδια βήματα, συνεχίζουμε αξιοποιώντας κάθε εφικτό μέσο, προχωρώντας παράλληλα σε έργα υποδομής. Ενδεικτικά αναφέρω το  ορεινό όγκο του Λαϊλιά, το φαράγγι του Αγγίτη, το Λιμάνι της Αμφίπολης, και τη λίμνη του Πεθελινού, με το κωπηλατοδρόμιο.

Συνεχίζουμε λοιπόν να δουλεύουμε συγκροτημένα και στοχευμένα σε δύο επίπεδα. Αφ’ ενός στις δράσεις προβολής με κάθε εφικτό τρόπο και αφ’ ετέρου στην ολοκλήρωση υποδομών που διασφαλίζουν πρόσβαση και ανάδειξη των τουριστικών προορισμών που διαθέτει ο Νομός μας.

Προωθούνται νέες επενδύσεις στο νομό; Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την επένδυση στη γεωθερμία;

Όπως σας είπα ήδη, η προσέλκυση επενδύσεων στον Νομό Σερρών είναι από τις βασικές αναπτυξιακές μας προτεραιότητες. Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύουμε στη διαμόρφωση ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος και ήδη οι ενέργειές μας φαίνεται να έχουν ανταπόκριση, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Το γεωθερμικό πεδίο του Νομού μας αποτελεί ένα από τα σημαντικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών έχει προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης ανάπτυξης ολοκληρωμένων δράσεων εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πεδίων. Το ενδιαφέρον αναθερμαίνεται, με την προοπτική δυναμικών δράσεων όπως ιαματικά λουτρά, σπιρουλίνα κ.ά.

Χριστίνα Καραμανίδου