Skip to main content

Σερβία: Παραλαμβάνει 5.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/Biontech

340.000 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου θα παραλάβει η Σερβία το πρώτο τρίμηνο του 2021 και τις υπόλοιπες δόσεις μέχρι το τέλος του ίδιου έτους.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Σερβίας ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου των Pfizer-Biontech και από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί.

Ο υπουργός Υγείας της Σερβίας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ ανακοίνωσε ότι μία μικρή ποσότητα 5.000 δόσεων του εμβολίου θα φτάσουν την Τρίτη στη χώρα και θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για τον εμβολιασμό οικότροφων των γηροκομείων. Η Σερβία όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας λαμβάνει νωρίς το εμβόλιο γιατί είναι από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν συμφωνία με τις εταιρίες Pfizer-Biontech και προπλήρωσε 1,8 εκατομμύρια δόσεις.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ζλάντιμπορ Λόντσαρ ανέφερε επίσης ότι 340.000 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου θα παραλάβει η Σερβία το πρώτο τρίμηνο του 2021 και τις υπόλοιπες δόσεις μέχρι το τέλος του ίδιου έτους. Στην διαδικασία έγκρισης βρίσκονται άλλα δύο εμβόλια το ένα από την Ρωσία και το άλλο από την Κίνα. Ο εμβολιασμός στη Σερβία θα είναι δωρεάν και προαιρετικός ενώ οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν με ποιο εμβόλιο επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον οποίο αφού του ευχήθηκε καλή ανάρρωση τον παρακάλεσε να επιληφθεί ώστε οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να μπορέσουν να παραλάβουν επαρκείς δόσεις των εμβολίων για τον κορονοϊό ταυτόχρονα με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.