Skip to main content

ΣΕΤΕ:Πολιτισμός και Αγροτουρισμός τα δυνατά σημεία της βόρειας Ελλάδας

Δηλώσεις του νέου προέδρου του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου από τη Θεσσαλονίκη. Τα «μείον» και τα «συν» του βορειοελλαδικού τουρισμού.

Η ανάπτυξη του τουρισμού πρέπει να στηριχθεί σε συνέργειες, ανάγκη αλλά και παράλληλη δυνατότητα, ακόμη μεγαλύτερη για τον κλάδο στη βόρειο Ελλάδα, λόγω της ανάπτυξης του αγροτουρισμού αλλά και του τεράστιου πολιτιστικού αποθέματος.

Τα παραπάνω τόνισε ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος, από τη Θεσσαλονίκη, όπου αυτή την ώρα πραγματοποιείται συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου, της Αυτοδιοίκησης όπως και άλλων φορέων και κλάδων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την τουριστική βιομηχανία.

Η φετινή τουριστική σεζόν εξελίσσεται, με στοιχεία τετραμήνου, με τα έσοδα να είναι οριακά αυξημένα και τις αφίξεις ακόμα πιο αυξημένες, ενώ, βάσει προβλέψεων, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για 1 εκατομμύριο επιπλέον στις αφίξεις το 2017 σε σχέση με το 2016.

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Ρέτσος, αυτή είναι η 5η συνάντηση που οργανώνεται από τη νέα διοίκηση του ΣΕΤΕ, εκτός Αθήνας, με σκοπό να προσεγγισθούν τα πιθανά τοπικά προβλήματα των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και να διερευνηθούν οι δυνατότητες εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.

«Στην κρίση αποδείχθηκε ότι η ελληνική οικονομία θα μπορεί και στο μέλλον να βασιστεί στον τουρισμό, αρκεί να αρθούν τα μεγάλα βάρη που αναγκαστικά σηκώνει ο κλάδος. Πριν λίγες ημέρες στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. πρωθυπουργό θίξαμε το τεράστιο ζήτημα της υπερφορολόγησης, εξηγήσαμε την επιβάρυνση από τον υψηλό ΦΠΑ σε έναν κλάδο που είναι στην ουσία εξαγωγικός, ενώ για μία ακόμη φορά ζητήσαμε την μη επιβολή του φόρου διαμονής από το 2018», είπε ο κ. Ρέτσος συμπληρώνοντας ότι «οι αντοχές του τουρισμού δεν είναι απεριόριστες».

Σε ό,τι ειδικότερα αφορά τον τουρισμό στη βόρειο Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δήλωσε ότι αν εξαιρεθεί η Χαλκιδική που αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση «οι τέσσερις περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας αποτελούν κομμάτι της άλλης Ελλάδας», δηλαδή της λιγότερο ευνοημένης.

Ο βορειοελλαδικός τουρισμός επηρεάσθηκε αρνητικά στα χρόνια της κρίσης γιατί σημείωσε κάμψη ο ιστορικός και θρησκευτικός τουρισμός, ενώ επίσης «έχασε» σε επίπεδο εσόδων γιατί δέχεται μεγάλο αριθμό Βαλκάνιων τουριστών που δεν έχουν την ίδια αγοραστική δύναμη με τους τουρίστες από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ο κ. Ρέτσος, οι βορειοελλαδικές τουριστικές επιχειρήσεις έχουν δύο δυνατά χαρτιά στα χέρια τους, τον Αγροτουρισμό και το μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα, στοιχεία που πρέπει να αξιοποιήσουν για να αναπτύξουν νέα τουριστικά προϊόντα για να εισδύσουν με αυτά σε νέες αγορές.