Skip to main content

Διαμαρτυρία εργαζομένων στην Πειραιώς για το κλείσιμο 53 καταστημάτων

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Εργαζομένων κατα της Τράπεζας Πειραιώς- Σε ποιες ενέργειες προέβη για την αποτροπή της συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων

Να μπει τέλος στο «σκηνοθετημένο αδιέξοδο στο οποίο υποβάλλονται» εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς, όπως το χαρακτηρίζει, ζητεί ο Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ), μετά την απόφαση της τραπέζης να κλείσει 53 καταστήματα και κινητά συνεργεία σε όλη τη χώρα, τέσσερα εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, με αυτήν την εξέλιξη μεγάλος αριθμός εργαζομένων των καταστημάτων αυτών τίθεται σε αναγκαστική αργία, «αφήνοντάς τους ως επιλογή περιορισμένες σε αριθμό θέσεις εργασίας ή την εθελούσια έξοδο».

Καλεί, δε, «όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην επιτρέψουν στην Τράπεζα να ολοκληρώσει πρακτικές που στρέφονται ενάντια στην Εργασία και την Οικονομία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στη υλοποίηση σχεδιασμού κλεισίματος 53 καταστημάτων και κινητών συνεργείων σε όλη την Επικράτεια (9 στην Αττική, 4 στη Θεσσαλονίκη και 40 στην Περιφέρεια). Οι ενέργειες αυτές, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού συρρίκνωσης του Δικτύου Καταστημάτων της Τράπεζας. Παράλληλα θέτει μεγάλο αριθμό εργαζομένων των καταστημάτων αυτών, σε αναγκαστική αργία, αφήνοντάς τους ως επιλογή, περιορισμένες σε αριθμό θέσεις εργασίας, ή την εθελούσια έξοδο.

Ο Σ.Ε.Τ.Π. προχώρησε σε σειρά παρεμβάσεων και ενεργειών (εξώδικος διαμαρτυρία προς τη Τράπεζα, αίτημα συνάντησης – παρέμβασης στο Υπουργείο Εργασίας και Υπουργείο Ανάπτυξης, αίτημα συνάντησης – παρέμβασης στα κόμματα του Κοινοβουλίου), προκειμένου να αποτραπεί, τόσο η συρρίκνωση του Δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας, όσο και το σκηνοθετημένο αδιέξοδο το οποίο η Τράπεζα Πειραιώς επιβάλει στους εργαζόμενους αυτούς. Στόχος των ενεργειών του Συλλόγου, είναι αφενός η προστασία των εργαζομένων, αφετέρου η προστασία των Τοπικών Κοινωνιών και Οικονομιών.

Εν μέσω πανδημίας, την εποχή που βάλλονται όλες οι κοινωνικές ισορροπίες και όλοι - Κράτος και Κοινωνία - πασχίζουν να διατηρηθεί ζωντανή η Οικονομία και η Εργασία, η Τράπεζα Πειραιώς, στερούμενη οποιασδήποτε κοινωνικής ευαισθησίας, βρίσκει την ευκαιρία να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της, που πλήττουν και την Εργασία και την Οικονομία.

Καταγγέλλουμε τις πρακτικές της Τράπεζας και δεν αποδεχόμαστε, ούτε και οι εργαζόμενοι, την αναγκαστική αργία.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην επιτρέψουν στην Τράπεζα να ολοκληρώσει πρακτικές που στρέφονται ενάντια στην Εργασία και την Οικονομία».