Skip to main content

ΣΕΒΕ: Προσδοκίες για εξαγωγές ύψους πάνω από 27 δισ.ευρώ το 2017

Ο ΣΕΒΕ διοργανώνει το 5ο Export Summit και βάζει πάνω στο τραπέζι τα μεγάλα θέματα των εξαγωγών παρότι προβλέπει σημαντική άνοδό τους το 2017.

Mε τα σημερινά δεδομένα όλα δείχνουν ότι το 2017 θα είναι μια καλή χρονιά για τις ελληνικές εξαγωγές που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 27 δις ευρώ,  ακόμη και εάν η χώρα δεν ενταχθεί στο μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Τα ανωτέρω τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Κυριάκος Λουφάκης, θεωρώντας βέβαιο ότι στις επόμενες ημέρες θα κλείσει το θέμα της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και θα καταβληθεί η δόση των 7,6 δις ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι με βάση το ποσοστό μεταβολής των εξαγωγών στο πρώτο τρίμηνο του έτους, +20,3%, (μαζί με τα πετρελαιοειδή), στο σύνολο του 2017 οι ελληνικές εξαγωγές θα μπορούν να φτάσουν έως και τα 30 δισ. ευρώ, έναντι των 25,11 δισ ευρώ το 2016.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ είπε ότι ο Σύνδεσμος με το 5ο Export Summit, προσπαθεί να προσεγγίσει δημιουργικά το υπ’ αριθμόν Νο 1 πρόβλημα των εξαγωγών μας, που είναι η χαμηλή τους προστιθέμενη αξία.

«Το 2017, καταγράφηκε σημαντική αύξηση των εξαγωγών στο πρώτο τρίμηνο, για δύο κυρίως λόγους: Ο ένας ήταν η αύξηση στις εξαγωγές πετρελαιοειδών, που συμμετέχουν περίπου κατά το 1/3 στο σύνολο των εξαγωγών και, ο δεύτερος, ότι η σύγκριση έγινε με το αντίστοιχο αρνητικό πρώτο εξάμηνο, περίοδο που είχαμε κλειστούς δρόμους, αποκλεισμούς στην Ειδομένη, κάποια προβλήματα στο ΟΛΘ.  Φέτος η εκκίνηση έγινε σε καλύτερες συνθήκες και ελπίζουμε σε συνέχιση των αυξητικών ρυθμών».

Όπως εξήγησε ο κ. Λουφάκης, οι εξαγωγές για το σύνολο του έτους είναι δύσκολο να υπολογιστούν μόνο με στοιχεία πρώτου τριμήνου και κυρίως συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή, πολύ πιθανό είναι να ξεπεράσουν τα 19,5 δις ευρώ, λαμβανομένου υπόψη ότι πέρυσι διαμορφώθηκαν σε 18,59 δις ευρώ και φέτος, στο πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 6,4%.

«Μας απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της αύξησης της προστιθέμενης αξίας των εξαγωγών μας, επειδή απασχολεί και δυναμικούς κλάδους της βορειοελλαδικής βιομηχανίας, όπως τον αγροτοδιατροφικό και τονκλάδο δομικών υλικών», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ αναφερόμενος στο 5o Εxport Summit.

Εξαγωγές με υψηλής προστιθέμενη αξία

Την Πέμπτη 15 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί το Export Summit V με θέμα «Adding Value to Exports: Certification, Labelling, Packing & Transport and Distribution Networks».

«Η κρίση είχε και ένα καλό, ανέδειξε την αναγκαιότητα να εξάγουμε. Προ κρίσης και λόγω της μεγάλης εσωτερικής κατανάλωσης, έπρεπε κάποιος να έχει …βίτσιο για να εξάγει. Σήμερα πλέον τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά», είπε ο κ. Λουφάκης.

Με το Συνέδριο ο ΣΕΒΕ, προσεγγίζει τα τρία κρίσιμα προστάδια της εξαγωγής, προσδίδουν προστιθέμενη αξία και εξασφαλίζουν διεθνή ανταγωνιστικότητα στις επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους.

Τα τρία αυτά κρίσιμα θέματα είναι η προσαρμογή σε όλο και αυστηρότερες πιστοποιήσεις, η συσκευασία και η σήμανση των προϊόντων όπως και το μέγα θέμα της μεταφοράς και διανομής των προϊόντων, όπως εξήγησε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Παναγιώτης Χασάπης, προσθέτοντας ότι ειδικά για τις μεταφορές έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν στο Συνέδριο, ο συντονιστής της κοινοπραξίας που αναμένεται να αναλάβει τον ΟΛΘ( DIEP- CMA CGM- Belterra) κ. Σ. Θεοφάνης όπως και ο κ. Γ.Βήλος, γενικός διευθυντής ανάπτυξης της Fraport Greece που ανέλαβε τη διαχείριση του αεροδρομίου «Μακεδονία».

Τα παραπάνω ζητήματα θα προσεγγισθούν κυρίως μέσα από την αγορά και πετυχημένες πρακτικές επιχειρήσεων, τις οποίες και θα παρουσιάσουν εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών, κορυφαίων στους κλάδους τους.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στο πρόγραμμα, στην Ενότητα «Transport & Distribution Networks», καθώς αυτός ο τόσο κρίσιμος κλάδος για το διεθνές εμπόριο, σημείωσε κάμψη και μάλιστα σημαντική, αφού το 2016 οι εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών ανήλθαν σε 7,8 δις ευρώ, έναντι 13,1 δις ευρώ το 2014.

Η Ελλάδα να επιστρέψει στις «εμπορεύσιμες χώρες»

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, οι κύριοι Λουφάκης και Χασάπης αναφέρθηκαν και στο θέμα της ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων προς Έλληνες εισαγωγείς, ενημερώνοντας ότι ο ΣΕΒΕ έχει προτείνει στο υπουργείο Οικονομίας να επιστρέψει η Ελλάδα στη λίστα των «εμπορεύσιμων χωρών».

Σημειώνεται ότι από το 2012, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που θεωρείται ότι ανήκει στις χώρες μη εμπορεύσιμου κινδύνου, ένα καθεστώς που έχει παραταθεί και του οποίου η τελευταία παράταση λήγει στις 30 Ιουνίου 2017. 

«Θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει λάβει πολλά μέτρα που δικαιολογούν την επιστροφή σε καθεστώς εμπορεύσιμου κινδύνου», είπε ο κ. Χασάπης, ενώ ο κ. Λουφάκης δήλωσε ότι το ζήτημα αφορά σε μεγάλο βαθμό και τους εξαγωγείς επειδή η ελληνική οικονομία έχει μικρή αυτάρκεια σε πρώτες ύλες, τις οποίες χρειάζονται οι εξαγωγικές επιχειρήσεις στον παραγωγικό τους κύκλο.

Σημειώνεται ότι για το θέμα οι φορείς καταθέτουν προτάσεις στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομίας, ενώ τελικώς θα κριθεί από Επιτροπή της Ε.Ε.