Skip to main content

SEVI Exceptional Botanic: Τα αρωματικά φυτά από το Τείχος Δράμας που μυρίζουν γη

Στόχος του γεωπόνου Γιώργου Αντωνιάδη ήταν από την πρώτη στιγμή να προβάλλει και να αναδείξει τον τόπο καταγωγής του μέσα από τα προϊόντα του.

Η γη έκανε πάντα δυναμική την παρουσία της στη ζωή του, ενώ η αγάπη του για τη φύση ήταν διαχρονική. Η δε επιλογή του να σπουδάσει γεωπονία και στη συνέχεια να κάνει μεταπτυχιακό στην αγροτική οικονομία ήταν ενδεικτική του ενδιαφέροντός του για τον πρωτογενή τομέα ήδη από νεαρή ηλικία. Ο Δραμινός Γιώργος Αντωνιάδης, αν και εργάστηκε χρόνια ως γεωπόνος, ήθελε πάντα να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή και τη μεταποίησή της και επέλεξε ένα μικρό χωριό στον δήμο Παρανεστίου για να το κάνει, το Τείχος, που είναι και ο τόπος καταγωγής του.



Εκεί δημιούργησε την εταιρεία αρωματικών φυτών SEVI Exceptional Botanic, ξεκινώντας αρχικά με ρίγανη και φασκόμηλο, για να εμπλουτίσει στη συνέχεια τις καλλιέργειές του, φτάνοντας να αξιοποιεί μια έκταση 13 στρεμμάτων, που φιλοξενεί από λουίζα και τσάι του βουνού μέχρι θυμάρι, θρούμπι, μέντα και μελισσόχορτο. Στο επόμενο διάστημα μάλιστα θα δημιουργήσει εμβαπτιζόμενες μερίδες με μείγματα για την αγορά HORECA. Στο μικρό δε διάστημα που βρίσκεται με τα προϊόντα της στην αγορά η δραμινή εταιρεία έχει πραγματοποιήσει και τις πρώτες της εξαγωγές σε Γερμανία και Κύπρο, ενώ ενδιαφέρεται και για άλλες αγορές, όπως η Αγγλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Όσο για την Ελλάδα έχει τοποθετήσει τα προϊόντα της στα ράφια καταστημάτων στην Αθήνα και σε e-shops, με σκοπό όμως μελλοντικά να επεκταθεί περαιτέρω γεωγραφικά. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει πέντε κωδικούς, ενώ ο σχεδιασμός της προβλέπει μέχρι το 2022 την αύξησή τους σε 12.   



Στόχος του Γιώργου Αντωνιάδη ήταν από την πρώτη στιγμή να προβάλλει τον τόπο του μέσα από τα προϊόντα του, να τον κάνει ευρύτερα γνωστό μέσω του branding τους και να παρακινήσει και άλλους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή στο Τείχος. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι στις συσκευασίες των προϊόντων του έχει συμπεριλάβει χάρτη της περιοχής. Το Τείχος έβριθε κάποτε από καπνοκαλλιέργειες, που αποτελούσαν την κύρια πηγή εσόδων για τους ντόπιους. Μάλιστα, οι άριστες εδαφολογικές συνθήκες και το ιδανικό κλίμα είχαν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη για πολλά χρόνια εξαιρετικών ποικιλιών καπνού «Μπασμά». Στη συνέχεια όμως οι καπνοκαλλιέργειες εγκαταλείφθηκαν, αφήνοντας πίσω τους χωράφια που σήμερα αξιοποιούνται περισσότερο για καλλιέργειες σιτηρών και τριφυλλιών.


Οι πρώτες δοκιμές και η δημιουργία της SEVI Exceptional Botanic

Οι πρώτοι πειραματισμοί του Γιώργου Αντωνιάδη, που από παιδί ήταν εξοικειωμένος με τη γη, τόσο μέσω των παππούδων του όσο και μέσω του πατέρα του που ήταν μέλος στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, έγιναν το 2016, όταν στα χωράφια της οικογένειας έβαλε ρίγανη, φασκόμηλο και δενδρολίβανο, θέλοντας να δει πώς θα αποδώσουν οι καλλιέργειες. Η επιλογή των αρωματικών φυτών έγινε με δεδομένες τις κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής που ευνοούσαν περισσότερο ξερικές καλλιέργειες. Στα τέλη του 2019 δημιούργησε τη SEVI Exceptional Botanic, στην οποία έδωσε το όνομα της κόρης του, και το καλοκαίρι του 2020 προχώρησε στις πρώτες τυποποιήσεις.  

«Οι εδαφικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής συνιστούν το ιδανικό περιβάλλον για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, όχι τόσο για την μεγάλη ποσότητα που θα αποδώσουν, αλλά για την άριστη και αυθεντική ποιότητα τους» λέει στη Voria ο Γιώργος Αντωνιάδης, που τονίζει πως όλη η διαδικασία, από τη συλλογή μέχρι την επεξεργασία, γίνεται με το χέρι.