Skip to main content

Σφυροκόπημα στα ομόλογα: Καίνε οι αποδόσεις

Το καταθετικό επιτόκιο του ευρώ μετά την αύξησή του στις 8 Σεπτεμβρίου (που ήταν η πιο επιθετική όλων των εποχών) διαμορφώνεται πλέον στο 1,25%.

Με τις κεντρικές τράπεζες να έχουν ανοίξει τον πιο επιθετικό κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων από τη δεκαετία του 1980, προσδιορίζοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την τιθάσευση του πληθωρισμού, τα κρατικά ομόλογα βρίσκονται στο στόχαστρο των επενδυτών. Οι τιμές τους κάνουν βουτιά και οι αποδόσεις απογειώνονται σε ύψη, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι ο δανεισμός της από τις αγορές εξελίσσεται σε ένα άκρως δαπανηρό και επικίνδυνο για τα δημοσιονομικά μεγέθη σπορ.

Σήμερα η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας αιφνιδίασε τις αγορές αυξάνοντας το επιτόκιό της κατά μία ολόκληρη μονάδα - στην πιο επιθετική κίνηση από το 1992. Αύριο η Fed αναμένεται να ανακοινώσει ακόμη μία αύξηση επιτοκίων - πιθανότατα και πάλι της τάξης των 75 μονάδων βάσης - ενώ η ΕΚΤ έχει μπει και αυτή για τα καλά στην κούρσα.

Το καταθετικό επιτόκιο του ευρώ μετά την αύξησή του στις 8 Σεπτεμβρίου (που ήταν η πιο επιθετική όλων των εποχών) διαμορφώνεται πλέον στο 1,25%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι θα φτάσει τουλάχιστον στο 2% έως τον ερχόμενο Φεβρουάριο. H ψαλίδα θα εξακολουθεί να είναι σημαντική σε σχέση με τα αμερικανικά επιτόκια, που δεν αποκλείεται να τα δούμε στο 4% ήδη από τον Δεκέμβριο, αλλά αυτό δεν προσφέρει ουσιαστική ανάσα στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.

Σήμερα - υπό το σοκ και της μεγάλης αύξησης επιτοκίων από την Riksbank- οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων επιστρέφουν σε υψηλά πολλών ετών. Η απόδοση του ελληνικού 10ετους επιμένει πάνω από το 4,5% - σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τις αρχές του 2017. Ισχυρότατες πιέσεις δέχονται τα βραχείας διάρκειας ομόλογα. Πάνω από το 3,7% η απόδοση του ελληνικού 5ετους και πάνω από 2,5% εκείνη του διετούς διάρκειας.

Σε μία ένδειξη του πανικού που επικρατεί στην αγορά ακόμη και τα γερμανικά ομόλογα δέχονται σφυροκόπημα. Η απόδοση του 5ετους γερμανικού αυξάνεται σήμερα περισσότερο από 10 μονάδες βάσης, στο 1,8% - τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2011. Η απόδοση του διετούς γερμανικού ανήλθε έως και το 1,68% και πάλι σε υψηλά 11 ετών. Η απόδοση του 10ετους Bund σκαρφάλωσε στο 1,87%.

Σε κλοιό πιέσεων και τα ιταλικά ομόλογα, την ώρα μάλιστα που η αγορά περιμένει τον πολιτικό σεισμό της Μελόνι. Η απόδοση του διετούς σκαρφάλωσε στο 2,66%, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2018, ενώ εκείνη του 10ετους αγγίζει το 4,2%.

Πηγή: naftemporiki