Τρίτη 11 Αυγούστου 2020
x

MΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ - ΟΧΙ ΣΕ ΒΕΤΟ

«Η χώρα αγγίζει πλέον το σημείο μηδέν, όμως ο μόνος που δεν το καταλαβαίνει είναι ο πρωθυπουργός των capital controls και των κλειστών συνόρων», είπε

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με επίκεντρο την κυβερνητική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατηγορώντας τον Αλ. Τσίπρα πως έχει χάσει τον έλεγχο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η αίσθηση των πολιτών είναι πως η χώρα αγγίζει πλέον το σημείο μηδέν, όμως ο μόνος που δεν το καταλαβαίνει είναι ο πρωθυπουργός των capital controls και των κλειστών συνόρων».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για προκλητική ανικανότητα της κυβέρνησης και, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως η ίδια είχε προεξοφλήσει το κλείσιμο των συνόρων, όμως δεν υπήρχε κανένα επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισής του.

Μίλησε, μάλιστα, για κίνδυνο η χώρα να βρεθεί ηττημένη τόσο στο προσφυγικό όσο και στην αξιολόγηση, ενώ σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αξιοποιήσει ακόμη και το βέτο στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, προειδοποίησε ότι «οι απειλές για βέτο και οι μονομερείς ενέργειες δεν ωφελούν».

Τόνισε, δε, ότι «οι μνήμες από την τραγική διαπραγμάτευση του καλοκαιριού είναι νωπές, και είπε όχι σε βεβιασμένες και μονομερείς ενέργειες.

Κάλεσε, ακόμη, την κυβέρνηση «να μην παίζει στα ζάρια την εθνική κυριαρχία», αλλά να επιδείξει σοβαρότητα και ψυχραιμία εν όψει της Συνόδου της 7ης Μαρτίου, αντί να προχωρήσει σε «βεβιασμένες και μονομερείς ενεργειες που τραυματίζουν την αξιοπιστία της χώρας».

«Βουτηγμένη στα αδιέξοδα που δημιούργησε αφήνει υπονοούμενα για συμψηφισμό του προσφυγικού με την αξιολόγηση του προγράμματος. Ο κίνδυνος είναι να βγει χαμένη και στα δύο», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «οι μνήμες από την τραγική διαπραγμάτευση του καλοκαιριού είναι νωπές».

Κατηγόρησε, ταυτόχρονα, την κυβέρνηση ότι δεν ακολούθησε καμία αποτρεπτική πολιτική στο προσφυγικό, αλλά «εξίσωσε τους οικονομικούς μετανάστες με τους πρόσφυγες και τους άφησε να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη». «Το σίγουρο είναι ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όλοι κατάλαβαν ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι», είπε, καταλογίζοντας στους κυβερνώντας ότι «έστειλαν το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι ο πιο εύκολος τρόπος εισόδου στην Ευρώπη».

«Όταν με καθυστέρηση κατάλαβε τον κίνδυνο, δέχθηκε τις αποφάσεις της ΕΕ που δημιουργούσαν υποχρεώσεις για τη χώρα που αδυνατούσε να εκπληρώσει. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δραστηριοποιήθηκαν με καθυστέρηση. Η κυβέρνηση υποεκτίμησε την αντίδραση της Ευρώπης. Δεν αντιλήφθηκε ότι μετά τα γεγονότα στο Παρίσι υπήρξε μία άμεση σύνδεση της τρομοκρατίας με το προσφυγικό», ανέφερε.

«Η εικόνα του Πειραιά που έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο καταυλισμό είναι η εικόνα μιας ανίκανης κυβέρνησης», συμπλήρωσε, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι «έδωσε την ευκαιρία στους γνωστούς ανθελληνικούς κύκλους να μας κουνούν το δάχτυλο».

Τάχθηκε, πάντως, υπέρ της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών σε μία προσπάθεια για τη διαμόρφωση μίας εθνικής γραμμής που θα μειώσει, όπως είπε, τη ζημιά για τη χώρα στο προσφυγικό. «Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας. Η κυβέρνηση πρέπει να σοβαρευτεί και την Παρασκευή να συμφωνήσουμε σε ένα επαρκές σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Εύχομαι η συναίνεση που ζητά ο κ. Τσίπρας να μην είναι προσχηματική» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πρότεινε, ακόμη, να δημιουργηθούν όχι μόνο ανοικτοί αλλά και κλειστοί χώροι κράτησης των προσφύγων, για να σταλεί ένα μήνυμα αποτροπής και τάχθηκε υπέρ της πιο ενεργής εμπλοκής του στρατού.

Μιλώντας για τη συνολική κατάσταση στη χώρα είπε ότι η αίσθηση των πολιτών είναι πως η Ελλάδα αγγίζει πλέον το σημείο μηδέν, όμως ο μόνος που δεν το καταλαβαίνει είναι ο πρωθυπουργός των capital controls και των κλειστών συνόρων. «Η αξιολόγηση είναι κλινικά νεκρή, η κοινωνία εξαντλημένη και εξαπατημένη βράζει, κανένα πρόβλημα δεν λύνεται», είπε, κατηγορώντας τον κ. Αλέξη Τσίπρα ότι έχει χάσει τον έλεγχο.

Ειδικότερα για την αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως παριστάνει ότι διαπραγματεύεται σκληρά, ενώ στην πραγματικότητα τηρεί ανεύθυνη στάση, οδηγώντας τους πολίτες σε αγανάκτηση, σε απογοήτευση και σε μοιρολατρία.

Σε αντιδιαστολή, αναφέρθηκε στην Κύπρο, λέγοντας ότι βγαίνει από το μνημόνιο, γιατί εκεί «δεν υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα υπήρχε υπευθυνότητα και αποκήρυξη του λαϊκισμού».

Κάνοντας για άλλη φορά προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, είπε πως «μοιραίος και άβουλος επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη», προσθέτοντας ότι «ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμες, χωρίς όμως να υπάρχει συμφωνία» και προειδοποιώντας πως «κάθε καθυστέρηση είναι επικίνδυνη από εδώ και πέρα».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε τον «Αλ. Τσίπρα και την παρέα του» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τροχονόμους της νέας διαπλοκής, κατηγορώντας τη για αποδόμηση και των τριών εξουσιών και για επιχείρηση χειραγώγησης των θεσμών.

Μεταξύ άλλων, την κατηγόρησε ότι έχει μετατρέψει τη Βουλή σε ναό κακή νομοθέτησης μέσω ΠΝΠ, ενώ μίλησε για άλωση της εκτελεστικής εξουσίας από συγγενείς, καθώς και για πολιτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά τα της Νέας Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης του κόμματος.

Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις επόμενες μέρες καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας μας και ζήτησε από την ΚΟ του κόμματος να στείλει μήμυνα ελπίδας στους πολίτες ότι η ΝΔ γίνεται όλο και πιο έτοιμη για να οδηγήσει τη χώρα στον δρόμο της ευημερίας και μήνυμα συναγερμού στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «στα ψέματα του Τσίπρα θα παρατάξουμε την αλήθεια».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ