Skip to main content

Σφραγίστηκαν τα ναυπηγεία της Θεσσαλονίκης - Με τροπολογία η λύση

Διαμαρτύρονται οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στα ναυπηγεία του Θερμαϊκού - Τι λέει η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου

Στη σφράγιση των ναυπηγείων Θεσσαλονίκης προχώρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, πρόκειται για την εφαρμογή μιας διοικητικής πράξης που κατέστη αναπόφευκτη καθώς τα ναυπηγεία λειτουργούσαν επί μακρόν σε ένα καθεστώς παρατυπίας, και για αυτό το Ειδικό Χωρικό για το Παραλιακό Μέτωπο προβλέπει τη μετεγκατάστασή τους (δείτε εδώ). Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία νέα ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη όπου οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν σε έναν οργανωμένο χώρο, με καλύτερες εξυπηρετήσεις, πιο σοβαρές συνθήκες και σεβασμό στο περιβάλλον.

Ωστόσο, η παράταση της λειτουργίας τους στους υφιστάμενους χώρους, που βρίσκονται στα όρια του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, μέχρι τη μετεγκατάσταση απαιτεί μία τροπολογία από το Υπουργείο Ανάπτυξης η οποία έχει καθυστερήσει να περάσει από την ελληνική Βουλή για διαδικαστικούς λόγους. Όπως αναφέρει, πάντως, η κ. Πατουλίδου υπάρχει η βούληση από την πλευρά του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη να περάσει η τροπολογία στις αρχές του Ιανουαρίου. «Αν γίνει αυτό, την ίδια στιγμή και πριν ακόμα στεγνώσει η μελάνη, θα ανασταλεί η σφράγιση», ξεκαθαρίζει.

Ανησυχία στις επιχειρήσεις των ναυπηγείων

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στα ναυπηγεία της Θεσσαλονίκης οι οποίοι καταλογίζουν αδράνεια στην Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και υποστηρίζουν ότι βρίσκονται προ μεγάλης οικονομικής καταστροφής. Σε επιστολή, μάλιστα, που έστειλαν στην κ. Πατουλίδου δηλώνουν ότι τη θεωρούν «προσωπικά υπεύθυνη» και προειδοποιούν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

«Η παύση των ναυπηγείων θα επιφέρει την ολοκληρωτική καταστροφή των επιχειρήσεων και των κλάδων αλιέων και μυδοκαλλιεργητών της Περιφέρειάς μας, πολλά σκάφη των οποίων θα μείνουν εγκλωβισμένα εντός των εγκαταστάσεών τους. Σας προσκαλούμε να μην προβείτε στην παράνομη και αντισυνταγματική σφράγιση των νόμιμων δραστηριοτήτων μας και να εφαρμόσετε πρωτίστως το Σύνταγμα που επιτάσσει την ελεύθερη και ανεμπόδιστη άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Πατουλίδου: Κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες

«Κατάφωρο ψέμα» χαρακτηρίζει από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης τα όσα αναφέρουν οι εργαζόμενοι τονίζοντας από το 2015 είχε ξεκινήσει με τους εργαζόμενους την προσπάθεια για να γίνουν συγκεκριμένες δράσεις και απαραίτητες ενέργειες για να αποφευχθεί η σφράγιση με την καθοδήγηση της τότε αρμόδιας υπουργού, Θεοδώρας Τζάκρη.

Μιλώντας στη Voria.gr, η κ. Πατουλίδου επισημαίνει πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στη σφράγιση εφόσον υπάρχει παρέμβαση εισαγγελέα. Οπως τονίζει, οι εργάζομενοι είχαν τη δυνατότητα προσφυγής από τον Αύγουστο που έγιναν οι πρώτες παύσεις ωστόσο οι ίδιοι καθυστέρησαν και αντί τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κατηγορούν τώρα τις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Ήμασταν σε συννενόηση, τους λέγαμε τι πρέπει να κάνουν. Δεν μπορεί για όλα να φταίει η υπηρεσία και η ηγεσία που λέγεται Πατουλίδου για την τωρινή σφράγιση. Το σκεπτικό ήταν να δοθεί μία παράταση μέχρι το Δεκέμβριο του 2020 για να βρουν το χώρο που θα εγκατασταθούν, ωστόσο το ανέβαλαν συνεχώς», σημειώνει.

«Αισθάνομαι την ειλικρινή αγωνία τους και αγωνιώ το ίδιο κι εγώ. Από την αρχή ήμουν αυτή που έκανα ενέργειες για να μην φτάσουμε εδώ», τονίζει ενώ μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά πως υπάρχει η βούληση από την πλευρά του Αδωνι Γεωργιάδη να περάσει η τροπολογία στις αρχές του νέου έτους.

Πηγή φωτογραφίας: stancolac.gr