Skip to main content

Σγουρίδης: Να μη δώσουμε τίποτα στα Σκόπια, στο τέλος θα τριχοτομηθούν

Η τουρκική προκλητικότητα επιζητεί θύματα και θερμό επεισόδιο, τόνισε ο αντιπρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Παναγιώτης Σγουρίδης.

"Η τουρκική προκλητικότητα έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που επιζητεί θύματα, επιζητεί θερμό επεισόδιο. Εκτιμώ στη φάση αυτή, ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να διατρανώσουμε παντού το Δίκαιό μας, αλλά να μην δώσουμε λαβή στους Τούρκους για να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο" δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, FOCUS 103,6 ο Αντιπρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Παναγιώτης Σγουρίδης.

"Το ότι δεν μας αφήνουν οι Τούρκοι να πάμε στα Ίμια, δεν είναι τωρινό, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η ιστορία είναι γνωστή. Αν πούμε να το λύσουμε αυτό το ζήτημα, μπορούμε να το λύσουμε μόνο στρατιωτικά. Δηλαδή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, κάτι που δικαιούμαστε και εμπλεκόμαστε σε επεισόδια, με όποια αποτελέσματα... Οι διεθνείς συμβάσεις και οι διεθνείς συνθήκες δεν ανατρέπονται, παρά μόνο με διεθνείς συμβάσεις και διεθνείς συνθήκες. Η προκλητικότητα του Ερντογάν, εκτιμώ ότι έρχεται ύστερα από προειδοποίηση πιθανόν του Πούτιν, ότι του ετοιμάζουν και δεύτερο πραξικόπημα. Κάνει εξωτερική πολιτική, εξάγοντας το δικό του εσωτερικό πρόβλημα. Γι' αυτό ακριβώς οι Αμερικάνοι κρατούν ίσες αποστάσεις", υπογράμμισε ο κ.Σγουρίδης.

Σε ερώτηση τι απέγινε το καλό κλίμα που υπήρχε στην πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν, ο κ. Σγουρίδης απάντησε χαρακτηριστικά ότι "και με τους Ιταλούς πριν ξεκινήσει ο πόλεμος το '40, είχαμε πολύ καλές σχέσεις. Δεν θέλω να πω ότι πάμε για πόλεμο βεβαίως, μίλησα για ψυχραιμία."

Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Σγουρίδης δήλωσε: "Το θέμα με την Αλβανία κλείνει και η ΑΟΖ θα υπογραφεί προς όφελός μας. Το θέμα με τα Σκόπια είναι ανοιχτό κι έχω εκφράσει τη διαφωνία μου ξεκάθαρα. Ως χώρα, θα τους δώσουμε δύο δώρα και δεν θα πάρουμε τίποτα. Δεν θα πρέπει να τους δώσουμε τίποτα. Ας τους να περιμένουν. Στο τέλος θα τριχοτομηθούν σε τρία καντόνια και θα γίνουν ομοσπονδία με το όνομα Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής."