Skip to main content

ΣΙΔΕΝΟΡ: Βαθαίνει η κόντρα των εργαζομένων με τη διοίκηση

Απειλές και εξώδικα από τη διοίκηση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της χαλυβουργίας της Θεσσαλονίκης - Τι προγραμματίζουν από εδώ και πέρα.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην χαλυβουργία ΣΙΔΕΝΟΡ με 4ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από τις 7 Ιουνίου, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην άρνηση της διοίκησης της επιχείρησης για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης του σωματείου στα αιτήματα των εργαζόμενων υπάρχουν τέσσερις άξονες που έχουν να κάνουν με το οικονομικό, αλλά και θέματα υγιεινής και ασφάλειας, πρόληψης ατυχημάτων, αποχώρησης των εργολάβων και σταμάτημα του ενδοομιλικού δανεισμού εργαζόμενων οι οποίοι απασχολούνται μόνιμα στις διαδικασές παραγωγής και συντήρησης.

Η επιχείρηση, η οποία απασχολεί πλέον περί τους 330 περίπου εργαζομένους(μια και το τελευταίο διάστημα έκανε τουλάχιστον 60 και περισσσότερες προσλήψεις), ενώ από τα μέσα του 2017 εξαγγέλει θετικά αποτελέσματα και μεγάλη ποσοστιαία αύξηση για το 2019 του όγκου παραγωγής, και ενώ πίεζε ασφυκτικά για υπερωρίες, ξαφνικά επικαλείται οικονομικά προβλήματα, έλλειψη πρώτων υλών, κλπ- όλα αυτά όπως ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι κατόπιν της παρουσίασης των αιτημάτων των εργαζομένων απο το Δ.Σ. του σωματείου στην ομάδα διαχείρισης των διαπραγματεύσεων από μεριάς της εταιρείας.

«Στη διαδικασία-παρωδία της διαβούλευσης που προβλέπεται απο το Π.Δ.240/2006, συναντήσαμε σαν Δ.Σ. ενα τεράστιο ΟΧΙ σε όλα τα αιτήματά μας-σημειώνουμε εδώ οτι η συνολική μείωση στο εισόδημά μας από το 2009 μέχρι σήμερα είναι περίπου 35%. Τα στοιχεία δε που μας δόθηκαν οπως προβλέπεται στη διαδικασία της διαβούλευσης ήταν κείμενα ξένων αρθρογράφων και CEO επιχειρήσεων του κλάδου απο την Ευρώπη και την Ελλάδα, και όχι λεπτομερή οικονομικά στοιχεία της εταιρείας οπως προβλέπει το διάταγμα», επισημαίνει η ανακοίνωση των εργαζομένων της ΣΙΔΕΝΟΡ.

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, οι κινητοποιήσεις τους είναι φυσιολογική συνέπεια  για την αποκατάσταση μέρους των απωλειών στο εισόδημά τους, οι οποίες απαντιούνται με ένα ιδιότυπο αλλά ουσιαστικό LOCKOUT(ανταπεργία), με τη μορφή διαθεσιμότητας 2 1/2 εβδομάδων.

Παράλληλα καταγγέλλουν αποστολή εξώδικων και απειλές στα μέλη του Δ.Σ. του σωματείου και τη διαρκή παρουσία της αστυνομίας στις ειρηνικές όπως λένε κινητοποιήσεις τους.

Οι εργαζόμενοι αναμένεται να παραχωρήσουν αύριο συνέντευξη Τύπου για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων τους στις 10.00 το πρωί στο ΕΚΘ.