Skip to main content

Συγχώνευση μαμούθ 160 δισ. δολ. μεταξύ Pfizer και Allergan

Τη μεγαλύτερη συγχώνευση στην ιστορία της φαρμακοβιομηχανίας, ύψους 160 δισ. δολ., ανακοίνωσαν σήμερα οι εταιρείες Pfizer και Allergan.

Τη μεγαλύτερη συγχώνευση στην ιστορία της φαρμακοβιομηχανίας ανακοίνωσαν σήμερα οι εταιρείες Pfizer, που παρασκευάζει το Viagra και το Lipitor, και Allergan,που παρασκευάζει το Botox.

Η συμφωνία ανέρχεται στα 160 δισ. δολάρια και περιλαμβάνει μετοχές και μετρητά. Η Pfizer προσφέρει 11,3 δικές της μετοχές για κάθε μία μετοχή της Allergan, ενώ οι μέτοχοι της Pfizer θα λάβουν μία μετοχή της νέας εταιρείας για κάθε μετοχή της Pfizer που κατέχουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δυο εταιρειών, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η νέα εταιρεία θα διατηρήσει τη νομική έδρα της Allergan στην Ιρλανδία, ενώ η Pfizer θα έχει το παγκόσμιο κέντρο δραστηριοτήτων της στη Νέα Υόρκη και τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης στην Ιρλανδία.

Οι μετοχές της νέας εταιρείας θα είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία εκτιμά πως η συμφωνία θα οδηγήσει σε λειτουργικές συνέργειες άνω των 2 δισ. δολαρίων τα πρώτα τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της.