Skip to main content

Συγχώνευση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο προτείνει ο πρύτανης του ΑΠΘ

Επιστολή του πρύτανη ΑΠΘ Περικλή Μήτκα προς Διοικούσα και μέλη ΔΕΠ του ΔΙΠΑΕ - Οξεία αντίδραση από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

του Νίκου Ηλιάδη

Πρόταση – έκπληξη για τη συγχώνευση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας διατυπώνει ο πρύτανης του ΑΠΘ. Η πρόταση υποβλήθηκε με επιστολή του πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα η οποία εστάλη στις 12 Φεβρουαρίου προς τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής αλλά και προς τα μέλη ΔΕΠ του ΔΙΠΑΕ.

Στην επιστολή του ο κ. Μήτκας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι συμμερίζεται απόλυτα τις αρχές της καινοτομίας, της αριστείας και της εξωστρέφειας βάσει των οποίων λειτουργεί το ΔΙΠΑΕ «και τις οποίες αγωνίζομαι να εμπεδώσω και στο ΑΠΘ».  Σημειώνει πως το ΑΠΘ, «το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και δεν διαθέτει την ευελιξία του ΔΙΠΑΕ». Διαθέτει, όμως, σημαντική διεθνή αναγνωρισιμότητα, τονίζει.

Συνεχίζοντας στην επιστολή του ο κ. Μήτκας επισημαίνει πως «θεωρώ δεδομένο ότι το ΔΙΠΑΕ αναγνωρίζει όλα τα προτερήματα του ΑΠΘ. Σημαντικός αριθμός, ίσως η πλειοψηφία των διδασκόντων στα μεταπτυχιακά του προγράμματα είναι μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ και οι φοιτητές του σε μεγάλο βαθμό πτυχιούχοι του ΑΠΘ».

Οι λόγοι για τη συγχώνευση

Φτάνοντας στην ουσία της πρότασής του ο πρύτανης του ΑΠΘ τονίζει ότι «από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα πως ζητούμενο και για τα δύο ιδρύματα πρέπει να είναι η στενότατη και οργανική συνεργασία τους. Δεν είναι μόνον ζήτημα εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας για το ελληνικό κράτος…».

Προχωρώντας το σκεπτικό του ο κ. Μήτκας υπογραμμίζει ότι «το ΔΙΠΑΕ διαθέτει τεχνογνωσία στο χώρο της διεθνούς αγοράς μεταπτυχιακών σπουδών και σημαντικά οργανωτικά πλεονεκτήματα. Θα μπορούσε να πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στην προσέλκυση διεθνών φοιτητών, αν συντονιζόταν πληρέστερα με το ερευνητικό έργο του ΑΠΘ, αν αντλούσε ανετότερα από την εμπειρία και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει το ΑΠΘ, αν αξιοποιούσε την αναγνωρισιμότητα του ΑΠΘ και το εύρος των πεδίων που καλλιεργεί».

Ο κ. Μήτκας τονίζει επιπλέον ότι «το ΔΙΠΑΕ είναι η σχολή μεταπτυχιακών σπουδών που το ΑΠΘ θα ήθελε να έχει, αλλά εκ του νόμου δεν μπορεί να δημιουργήσει. Το ΑΠΘ διαθέτει το όνομα, τις υποδομές, την εμπειρία και το δυναμικό που το ΔΙΠΑΕ δεν θα μπορέσει να αποκτήσει ούτε καν μεσοπρόθεσμα, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας».

Καταλήγοντας στη 2σελιδη επιστολή του ο πρύτανης του ΑΠΘ διατυπώνει ευθέως την πρότασή του για συγχώνευση των δύο πανεπιστημίων: «Νομίζω πως είναι καθήκον μας», σημειώνει, «να σκεφτούμε σοβαρά τη λειτουργική σύγκλιση των ιδρυμάτων μας. Είναι το αμοιβαίο συμφέρον μας, το συμφέρον της ελληνικής δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη».

Ο κ. Μήτκας αναφέρει επίσης ότι την πρόταση περί συγχώνευσης των δύο ιδρυμάτων την έχει μεταφέρει και στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Οξεία αντίδραση από τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ

Η πρόταση του πρύτανη του ΑΠΘ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συναδέλφου του, πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σε ανάρτησή του στο facebook ο Αχιλλέας Ζαπράνης καλεί τα μέλη του ΔΙΠΑΕ να απορρίψουν την πρόταση. Συγκεκριμένα σημειώνει: «κύριοι του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη θέση σας θα αντιδρούσα ΠΟΛΥ έντονα σ´ αυτή την ασχήμια. Εκτός και αν όλο αυτό είναι προσυμφωνημένο...»

Προθέτει, δε, πως «ο οίστρος και το ήθος του κ. Γαβρόγλου είναι τελικά μεταδοτικά...».

Η τελευταία αναφορά του κ. Ζαπράνη σχετίζεται προφανώς με την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να προωθήσει την ίδρυση ενός νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη, προϊόν της συγχώνευσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα τρία ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Θεσσαλονίκης, Σερρών και Καβάλας).

Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό έγινε την περασμένη εβδομάδα ειδική σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γιώργου Αγγελόπουλου και εκπροσώπων των τεσσάρων ιδρυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι με την πρόταση αυτή διαφωνεί πλήρως το ΑΠΘ το οποίο τώρα, θεωρεί ως πλέον ενδεδειγμένη λύση τη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με το Αριστοτέλειο.