Skip to main content

Σύγχρονη μάστιγα τα εγκεφαλικά – Σχέδιο για δημιουργία ειδικών μονάδων στα νοσοκομεία

Περίπου 60.000 εγκεφαλικά επεισόδια καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, που σε ποσοστό 80% θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με προληπτικές δράσεις.

Η δημιουργία κοινών στρατηγικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο στο επίπεδο της πρόληψης, όσο και στην ενημέρωση των πολιτών για τα ισχαιμικά επεισόδια, συζητείται σήμερα στο συνέδριο που διοργανώει στη Θεσσαλονίκη η Stroke Alliance for Europe (SAFE - Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Εγκεφαλικό), η μεγαλύτερη οργάνωση υποστήριξης ασθενών για τα εγκεφαλικά επεισόδια στην Ευρώπη, η οποία περιλαμβάνει οργανώσεις από 35 διαφορετικές χώρες. Συνολικά 60 εκπρόσωποι των οργανισμών υποστήριξης από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ανταλλάσσουν τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία τους, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση του ήδη μεγάλου αριθμού εγκεφαλικών που αναμένεται μάλιστα να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς επίσης για τη βελτίωση της φροντίδας και της υποστήριξης των ασθενών.

«Κάθε χρόνο έχουμε περίπου 60.000 επεισόδια στην Ελλάδα. Το βασικό είναι ότι έχουμε εθνικό πλάνο αυτή τη στιγμή που προσπαθούμε με το υπουργείο Υγείας να υπογραφεί. Είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος, γιατί, αν υπογραφεί το εθνικό πλάνο, αυτό ενώνει όλη την Ευρώπη και μπορούμε να έχουμε την ίδια γραμμή στην αποκατάσταση και όχι μόνο. Ένα κεφάλαιο που έχει ανοίξει τώρα και θέλουμε να το κάνουμε και θεματική στα πανεπιστήμια ως ακαδημαϊκό μάθημα είναι η ζωή μετά το εγκεφαλικό, μετά την αποκατάσταση, γιατί αυτά τα άτομα πηγαίνουν σπίτια τους, πρέπει να ζήσουν, πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνία, να είναι καλοί πολίτες και δυσκολεύονται επειδή δεν έχουν την υποστήριξη ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από το ευρύτερο κοινό. Πρέπει να ανοίξουμε τις καρδιές μας, να επιτρέψουμε σε όλους να βοηθήσουν αυτά τα άτομα, γιατί στην ουσία μιλάμε για το νούμερο ένα θέμα στην αναπηρία σε όλο τον κόσμο. Και είναι πολύ κρίμα έχοντας τη μεσογειακή διατροφή, έχοντας και όλα αυτά για την πρόληψη που είναι αποδεδειγμένο ότι βοηθάνε, να υπάρχει αυτό το θέμα, όταν ξέρουμε ότι 80% των εγκεφαλικών μπορούμε τα προλάβουμε», ανέφερε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Χαρίκλεια Πρώιου, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Συμμαχίας - Συνεργασίας για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΕΣΑΕΕ), η οποία έχει αναλάβει την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου της SAFE. Η ίδια σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική η πρόληψη γιατί το εγκεφαλικό μπορεί να οδηγήσει σε άνοια, η εξέλιξη της οποίας είναι προς το χειρότερο. Έκανε ειδική αναφορά στην εκπαίδευση του κόσμου και των μικρών παιδιών στην αναγνώριση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού, σημειώνοντας πως τρέχει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΧΟΠΑ Ήρωες 112, μέσω του οποίου έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 200.000 παιδιά και πολύ περισσότερες οικογένειες.

Ο καθηγητής Νευρολογίας του ΔΠΘ, Κωνσταντίνος Βαδικόλιας, γενικός γραμματέας της ΕΣΑΕΕ και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ, επισήμανε πως σε όλη τη Δυτική Ευρώπη γνωρίζουν τι είναι το εγκεφαλικό και πηγαίνουν πολύ πιο γρήγορα στο νοσοκομείο. Όπως είπε, πέρα από την έγκαιρη διάγνωση, πρέπει να υπάρχουν οργανωμένες δομές, γι' αυτό στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου, η εφαρμογή του οποίου καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, προτείνεται η δημιουργία ειδικών μονάδων εγκεφαλικών επεισοδίων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, δεδομένου ότι εκεί νοσηλεύεται το 98% των ασθενών.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Τσιβγούλης, πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων, ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχει υστέρηση σε ό,τι αφορά τις μονάδες αυτές, όπως και στα κέντρα αποκατάστασης, ωστόσο υπάρχει πλέον μεγάλη κάλυψη σε όλη την επικράτεια στο κομμάτι της θρομβόλυσης, της πιο σημαντικής θεραπείας που αφορά όλα τα ισχαιμικά επεισόδια.

Εκ μέρους της ΕΣΑΕΕ, η ψυχολόγος Άννα Τσιακίρη ανέφερε πως πρόκειται για μία μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία έχει δημιουργηθεί από το 2016 με τη συνεργασία φορέων, επαγγελματιών και πασχόντων από εγκεφαλικό και τις οικογένειες ή τους φροντιστές τους, με στόχο να γίνουν οργανωμένα βήματα και για την πρόληψη, αλλά και για τη θεραπεία. «Ένα κομμάτι, που είναι και το μεγαλύτερο μέρος, είναι τι κάνουμε μετά τη διάγνωση. Γιατί συνήθως -τουλάχιστον αυτό που έχουμε δει στην Ελλάδα στα δημόσια νοσοκομεία- μετά τη διάγνωση υπάρχει ένα διάστημα που μπορεί κάποιος να μπει σε μία κλινική αποκατάστασης και μετά, όταν βγει, δεν έχει κάποιον να τον κατευθύνει πού να πάει και σε ποιον να απευθυνθεί. Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει η δημιουργία αυτής της οργάνωσης, να μπορεί να παρέχει και συμβουλευτική για τα βήματα μετά το εγκεφαλικό και υποστήριξη για το πώς αντιμετωπίζουμε κάποιες καταστάσεις σε μία χρόνια πάθηση», είπε και πρόσθεσε ότι εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο λειτουργούν διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης, όπου συμμετέχουν επαγγελματίες υγείας, άτομα που έχουν επιβιώσει από εγκεφαλικό, οι φροντιστές τους, με στόχο την ψυχολογική υποστήριξη, την εκπαίδευση πάνω σε κάποιες δεξιότητες, αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.