Skip to main content

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΕΔΥΕΘ έξω από το 3ο Σώμα Στρατού

Πρόθεση της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη είναι να πραγματοποιηθεί και πορεία έως την κεντρική πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το 3ο Σώμα Στρατού, στη Θεσσαλονίκη, κατά του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 11:00 η ΕΔΥΕΘ.

Πρόθεση της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη είναι να πραγματοποιηθεί και πορεία έως την κεντρική πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους και τους φορείς του ταξικού εργατικού κινήματος, τους άνεργους, τις γυναίκες, τους νέους και τις οργανώσεις τους, όλο το λαό της πόλης μας σε μαζική συμμετοχή στην Πορεία Ειρήνης, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, που οργανώνει σε όλη τη χώρα η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη.

Οι λαοί βιώνουν τις βαριές συνέπιες της επικίνδυνης πολιτικής των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ σε ολόκληρο τον πλανήτη, τους μεγάλους κινδύνους που προκαλεί η όξυνση των ανταγωνισμών τους με τη Ρωσσία και την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων άλλων κρατών στις αντιπαραθέσεις αυτές. Στην περιοχή μας οι πόλεμοι στη Συρία και στη Λιβύη δεν έχουν τελειώσει. Η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια βράζει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας πιστά το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, χώνει τη χώρα μας ολοένα και βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, εμπλέκει το λαό μας σε πολύ επικίνδυνες περιπέτειες.

Οι εξελίξεις απαιτούν η ο λαός να ξεφοβηθεί, η ανησυχία του να γίνει οργανωμένη πάλη. Όλοι μαζί να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην αδηφαγία των μονοπωλίων, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στις αιτίες, που τους προκαλούν. Να απαγκιστρωθεί η χώρα μας από το ΝΑΤΟ, αλλά και από την ΕΕ που στρατιωτικοποιείται ολοένα και περισσότερο. Να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ-ΕΕ, που είναι το οπλισμένο χέρι του κεφαλαίου ενάντια στους λαούς, ενάντια στο ΝΑΤΟ που φέτος συμπληρώνει 70 χρόνια ασταμάτητων πολέμων, επεμβάσεων και πραξικοπημάτων, να καταδικάσουμε ξανά το βρώμικο πόλεμο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας πριν από 20 χρόνια.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει σε επικίνδυνη τροχιά. Η τουρκική αστική τάξη θέτει σε αμφισβήτηση τη Συνθήκη της Λοζάνης και τα σύνορα στη περιοχή. Αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, διεκδικεί την αναβάθμιση της θέσης της στην περιοχή και την πρόσβασή της στα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων. Η ελληνική αστική τάξη έχει και αυτή τους δικούς της σχεδιασμούς στο πλαίσιο της «γεωστρατηγικής της αναβάθμισης». Αυτούς τους στόχους υπηρετεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως παλιότερα αλλά και σήμερα τα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τα συμφέροντα της τουρκικής άρχουσας τάξης αναμετρώνται έντονα μ’ αυτά της ελληνικής άρχουσας τάξης και δημιουργούν από κοινού τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες μιας αιματηρής σύγκρουσης των δύο λαών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει η πλέον βολική στην εξυπηρέτηση των αμερικανο-νατοϊκών σχεδίων, γίνεται σημαιοφόρος των συμφερόντων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, αναλαμβάνει επικίνδυνες πρωτοβουλίες. Αναβαθμίζει το ήδη υπάρχον ευρω-ατλαντικό δίκτυο βάσεων, στρατηγείων, στρατοπέδων εκπαίδευσης και άλλων υποδομών και ταυτόχρονα δημιουργεί και νέες. Η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς. Η χώρα μας γίνεται μαγνήτης πιθανών επιθέσεων σε περίπτωση πολέμου. Με την πρόσφατη Συμφωνία των Πρεσπών και την έγκριση της εισδοχής στο ΝΑΤΟ της ΠΓΔΜ κόπιασε βαριά, για να μαντρώσει στη φυλακή της λυκοσυμαχίας το γειτονικό μας λαό, ενώ έπεται συνέχεια με την λεγόμενη ευρωαντλαντική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων.

Είναι κάλπικοι και οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και των άλλων ευρω-ατλαντικών κομμάτων, ότι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ μπορούν και θέλουν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Είναι και σήμερα απόλυτα επίκαιρο το σύνθημά μας «ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι». Το γνωρίζει καλά ο λαός μας, ο λαός της Κύπρου, οι λαοί της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που έζησαν και ζουν στο πετσί τους τον πόλεμο και την ξένη κατοχή, την προσφυγιά, το διαμελισμό, την αλλαγή συνόρων και τη δημιουργία κρατών – προτεκτοράτων, όπως αυτό του Κοσσυφοπεδίου.

Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτε με τους γειτονικούς μας λαούς, με το λαό της ΠΓΔΜ, με τον τουρκικό λαό. Αντιθέτως, μας ενώνει όλους η εκμετάλλευση των αφεντικών μας σήμερα στις συνθήκες της λεγόμενης «ιμπεριαλιστικής ειρήνης», ενώ θα κληθούμε με το αίμα μας, με το αίμα των παιδιών μας να πολλαπλασιάσουμε αύριο τα κέρδη τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτε και με τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες, είναι θύματα και αυτοί της ίδιας ιμπεριαλιστικής πολιτικής, που τους ξερίζωσε και τους έφερε στην πατρίδα μας από τα πέρατα της γης.

Όλοι μαζί, οι λαοί της περιοχής, οι λαοί όλου του κόσμου μπορούμε να βάλουμε φραγμό στο μέλλον, που μας ετοιμάζουν. Να ανατρέψουμε το σάπιο σύστημα, που υποβαθμίζει την ανθρώπινη ζωή και ύπαρξη, που γεννάει κρίσεις, ανεργία, φτώχεια, προσφυγιά, επεμβάσεις και ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να οικοδομήσουμε ένα άλλο μέλλον, της ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης όλων των λαών, όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από καταγωγή, από θρησκεία, από φύλλο και από χρώμα του δέρματος.

Ούτε γη – ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή – Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!»