Skip to main content

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην Black Friday

Τα μέλη του Συντονιστικού διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η Black Friday ως θεσμός δημιουργεί χαοτικές καταστάσεις, επιβαρύνοντας εμποροϋπαλλήλους.

Συγκέντρωση ενάντια στην Black Friday θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή από τα μέλη του Συντονιστικού Ενάντια στην Κυριακάτικη Εργασία.

Σχετικά με τη διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί στις 18.00, το Συντονιστικό αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Με μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες αλυσίδες πολυκαταστημάτων ενημερώνουν το καταναλωτικό κοινό ότι διοργανώνουν για τρίτη χρονιά black friday στις 23/11 και μάλιστα την παρατείνουν σε 2ήμερα, 3ήμερα, ακόμα και σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας.

Τί όμως πραγματικά σημαίνει η “black Friday” τόσο σε σχέση με τις καταναλωτικές συνήθειες που διαμορφώνει, όσο και σε σχέση με τη δοκιμασία που συνιστά για τους εργαζόμενους στα καταστήματα; Χαοτικές καταστάσεις μέσα στα καταστήματα (στο διαδίκτυο υπάρχουν άπειρα σχετικά videos) ενώ στις ΗΠΑ όπου η black friday είναι “θεσμός” εδώ και δεκαετίες έχουν σημειωθεί ακόμα και θάνατοι ή τραυματισμοί (10 και 105 αντίστοιχα τα τελευταία χρόνια).

Οι καταναλωτές, που μπορεί να περιμένουν και ώρες έξω από τα μαγαζιά για να προλάβουν τις προσφορές, καταλήγουν να ποδοπατιούνται και να πλακώνονται κυριολεκτικά μεταξύ τους. Και βέβαια η μανία τους παίρνει σβάρνα και τους εργαζόμενους, που πέρα από τον υψηλό και εντατικοποιημένο φόρτο εργασίας που τους επιβάλλεται στο πλαίσιο της “black Friday”, έχουν να εξυπηρετήσουν-αντιμετωπίσουν τους λυσσασμένους καταναλωτές».