Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά (φωτο+vid)

Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στις πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης - Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Καπνεργάτη

Την Εργατική Πρωτομαγιά τίμησαν και φέτος εκατοντάδες μέλη σωματείων και συλλόγων στη Θεσσαλονίκη.

Λίγα λεπτά μετά τις 11:00 ξεκίνησε η πορεία των μελών του ΠΑΜΕ, που είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου. Εκεί είχε στηθεί μικροφωνική και πραγματοποιήθηκαν ομιλίες. Εκτιμάται ότι περίπου 3.000 άτομα συμμετείχαν στη συγκεκριμένη πορεία.

Η πορεία του ΠΑΜΕ κινήθηκε μέσω των οδών Εγνατία, Αγ. Σοφίας, Τσιμισκή, Βενιζέλου. Εκεί, στη συμβολή με την Εγνατία, κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο Καπνεργάτη και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:00.

Μέλη της Λαϊκής Ενότητας ξεκίνησαν τη δική τους πορεία από τη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Εγνατίας, ενώ διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, έπειτα από κάλεσμα του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ. Μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο τα μέλη των δύο σωματείων κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο του Εργάτη.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συγκέντρωσης ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, απέτισε φόρο τιμής σε όλους όσους αγωνίστηκαν για τα δίκαια της εργατικής τάξης, «για τις αιματοβαμμένες Πρωτομαγιές, για τις μεγάλες κατακτήσεις και για καλύτερες συνθήκες εργασίας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αγωνιζόμαστε για δημοκρατία, δικαιοσύνη, ίσα δικαιώματα», ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Ανδρέας Γιακουμής, στέλνοντας το δικό του μήνυμα, σημείωσε ότι «η εργατιά πρέπει να δικαιωθεί για όσα έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια».

Λίγο πριν τη 1μμ έφθασε μπροστά από το ΕΚΘ η πορεία περίπου 500 μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, που είχαν συγκεντρωθεί στην Καμάρα από τις 11:00. Με τη σειρά τους, κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο του Εργάτη, δίπλα στο Κέντρο. 

Αυξημένα ήταν τα μέτρα τάξης ενώ άνδρες της Τροχαίας ρύθμιζαν την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης κατά τις προγραμματισμένες πορείες.