Skip to main content

Συγκίνηση για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη (φωτο+vid)

Η εκδήλωση ξεκίνησε όπως πάντα με την επιμνημόσυνη δέηση από τον ραβίνο και συνεχίστηκε με τοποθετήσεις εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου.

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε  η τελετή μνήμης για την εθνική ημέρα των μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος στην αποθήκη Γ' του λιμανιού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε όπως πάντα με την επιμνημόσυνη δέηση από τον ραβίνο και συνεχίστηκε με τοποθετήσεις.

Το παρών έδωσε πλήθος εκπροσώπων του πολιτικής ηγεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με την ανάγνωση ενός αποσπάσματος από το βιβλίο του Λεόν Σαλτιέλ «Μη με ξεχάσεις» που αναφέρεται στην εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την ομιλία της η υφυπουργός Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας- Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

« Η πόλη ήξερε αλλά καμωνόταν ότι δεν ήξερε και κουκούλωνε τις αμαρτίες», σημείωσε.

Αναφερόμενη στον βανδαλισμό του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου, τόνισε πως «δεν βεβηλώνουν άγνωστοι τα μνημεία, ο βανδαλισμός των οποίων προκαλεί αβάσταχτο πόνο στη Θεσσαλονίκη».

Η ίδια αναφέρθηκε και σε δράσεις που τιμούν το εβραϊκό παρελθόν της πόλης όπως το μουσείο ολοκαυτώματος, η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και του πάρκου μνήμης.

Τη θλίψη της για τη βεβήλωση του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου εξέφρασε η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα. Η Irit Ben Abba κάλεσε την Ορθόδοξη εκκλησία αλλά και όλο το κοινό να καταδικάσει τη βεβήλωση.

Στην τοποθέτησή της, η κ. Abba σημείωσε πως οι Έλληνες Εβραίοι που χάθηκαν στα στρατόπεδα ένιωθαν κυρίως Έλληνες πολίτες.

Την ανησυχία του για την άνοδο ακροδεξιών μορφωμάτων εξέφρασε για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ λέγοντας πως δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι η ανθρωπότητα δεν μπορεί να ξαναζήσει ένα ολοκαύτωμα.

«Οι θεωρίες ότι οι Εβραίοι κρύβονται πίσω από κάθε κακό συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά δημοφιλείς και αποτελούν τη βάση για έναν νέο αντισημιτισμό», σημείωσε.

«Δεν είναι εύκολο να στέκομαι εδώ», τόνισε αρκετές φορές στην ομιλία του ο Γερμανός πρέσβης, Γενς Πλέτνερ, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης μνήμης για τους Έλληνες που χάθηκαν στο ολοκαύτωμα.

Ο κ. Πλέτνερ τόνισε πως το ολοκαύτωμα των Εβραίων είναι μια πληγή που δεν θα επουλωθεί ποτέ. «Η χώρα που εκπροσωπώ έχει αναλάβει την ηθική ευθύνη των πράξεων των προγόνων της», σημείωσε ο ίδιος προσθέτοντας πως το μεγαλομανές project της εξόντωσης των εβραίων ήταν ο καρπός του αρρώστου μυαλού του Χίτλερ αλλά εφαρμόστηκε από πολλούς που έπραξαν και από άλλους πολλούς Γερμανούς που γύρισαν το κεφάλι.

Στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε θαύμα που το Ισραήλ και η Γερμανία συνεργάζονται και πως η ισραηλίτικη κοινότητα στη Γερμανία ανθίζει ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή στον εθνικισμό και στον αντισημιτισμό.

«Ο εθνικισμός είναι πόλεμος. Ποτέ ξανά», σημείωσε καταλήγοντας.

Τη βεβήλωση του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου καταδίκασε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Η πολιτεία έχει χρέος να βρει τους βανδάλους και να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη», τόνισε καλώντας παράλληλα όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε πως ακόμα πολλοί αισθάνονται αμηχανία μιλώντας για τη σελίδα αυτή της ιστορίας. «Από τη σιωπή πρέπει να περάσουμε στον λόγο», δήλωσε.