Skip to main content

Συγκίνηση στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Περαία

Σε κλίμα συγκίνησης και θλίψης η Εκδήλωση Μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που έγινε στην Περαία

Προς τιμή των 353.000 θυμάτων Ελλήνων του Πόντου και όλων εκείνων που ξεριζώθηκαν και εξαναγκάστηκαν να αναζητήσουν νέες πατρίδες και εκ του μηδενός να στήσουν και πάλι τις ζωές τους, πραγματοποιήθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά Εκδήλωση Μνήμης στον δήμο Θερμαϊκού. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης και θλίψης, λόγω και της πένθιμης επετείου των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία, πραγματοποιήθηκε στην Περαία, την Κυριακή 19 Μαΐου, με την έναρξή της να σηματοδοτεί η τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Ομιλία πραγματοποίησε εν συνεχεία ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η ομόφωνη αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού το 1994 και η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης, αποτελεί κάτι περισσότερο από την οφειλόμενη απόδοση τιμής στην ιστορική μας μνήμη. Εκεί όπου γίνεται καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εμείς οι απόγονοι των θυμάτων της γενοκτονίας, πρέπει να έχουμε αυξημένη ευαισθησία για το συνάνθρωπό μας. Γιατί το παρελθόν πρέπει να μας διδάσκει για το μέλλον. Και γιατί το παρελθόν και η ιστορία είναι σχολείο πιο δυνατό απ’ όλα τα πανεπιστήμια».

Ακολούθησε Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο και τοπικούς Συλλόγους και Φορείς στο μνημείο Ιστορικής Μνήμης, ενώ τη σκυτάλη παρέλαβε έπειτα ο προσκεκλημένος πρώην βουλευτής, κ. Λευτέρης Κωνσταντινίδης, ο οποίος σε ρόλο κεντρικού ομιλητή αναφέρθηκε εκτενώς στα ιστορικά γεγονότα, ξυπνώντας μνήμες και εντείνοντας την ήδη φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου, με τελετάρχη τον Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας και υποψήφιο Βουλευτή, κ. Γιώργο Φεστερίδη, παρευρέθηκαν επίσης ο Βουλευτής, κ. Δημήτρης Μάρδας, μέλη της Δημοτικής Αρχής, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών Συλλόγων, Ποντιακών Σωματείων και Φορέων του Δήμου, αλλά και αρκετός κόσμος.

«Άνθρωποι που όλοι μαζί ενωμένοι, σε μια πράξη συμβολική μα τόσο ουσιώδη, απέδωσαν φόρο τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό και στο ασίγαστο πάθος, την άκαμπτη δύναμη και την ανθεκτικότητα του λαού αυτού, που παρά τις θηριωδίες, τα δεινά, τις κακουχίες και τις αντιξοότητες, επιβίωσαν, πρόκοψαν και προόδευσαν, «μπολιάζοντας» με τον πολιτισμό τους εδάφη και ανθρώπους και αφήνοντας παρακαταθήκη ανεξίτηλη για τις επόμενες γενιές», σχολιάζει καταλήγοντας η δημοτική αρχή.