Skip to main content

Ηχηρό μήνυμα στην επιμνημόσυνη δέηση για τη Γενοκτονία των Ποντίων-vid

Για πρώτη φορά ο δήμος Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τελέστηκε στη Θεσσαλονίκη, σήμερα για τα 101 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Καράογλου, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, της προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και εκπροσώπων της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης.

Ήταν η πρώτη φορά που ο δήμος Θεσσαλονίκης πραγματοποίηση επιμνημόσυνη δέηση για τη Γενοκτονία των Ποντίων. «Έχουν περάσει ένας αιώνας και ένας χρόνος από εκείνες τις αποφράδες μέρες που τα αδέρφια μας, οι Έλληνες του Πόντου ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους και 353.000 αδέρφια μας σφαγιάστηκαν. Πολλοί από αυτούς που επέζησαν, ήρθαν στην πόλη μας, στην ευλογημένη Γη της Μακεδονίας και μετέφεραν τον πολιτισμό τους, το σθένος τους για τη ζωή και βοήθησαν στην ανάπτυξη της πόλης μας. Εμείς σήμερα τιμούμε όσα έγιναν εκείνες τις μέρες του 1919, δεν ξεχνούμε. Ο δήμος Θεσσαλονίκης τιμά εκείνη τη μέρα, όσους αυτούς που χάθηκαν, που ξεριζώθηκαν και δεν θα σταματήσουμε ποτέ, μέχρι να αναγνωριστεί μια από τις μεγαλύτερες Γενοκτονίες στην ιστορία του ανθρώπινου είδους», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα ο κεμεντζές συγκλονίζει με χτύπους της καρδιάς των ψυχών των 353.000 αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου. Στα 101 χρόνια από τότε κάνεις από εμάς δεν έχει ξεχάσει, κάνεις από εμάς δεν πρέπει να ξεχάσει γιατί θα πρέπει να αγωνιστούμε μέχρι την τελευταία μας ανάσας, έως ότου υπάρχει η δικαίωση των αδικοχαμένων Ελλήνων και η Τουρκία να αναγκαστεί να ζητήσει δημοσίως συγνώμη, να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των συμπατριωτών μας. Σήμερα μπορούμε να είμαστε λίγοι λόγω του κορωνοϊού, αλλά οι καρδιές όλων των Ελλήνων είναι σήμερα εδώ. Σήμερα είμαστε όλοι Έλληνες του Πόντου», δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου.

Να περάσει η ελληνική κυβέρνηση στη διπλωματική ατζέντα τη διεθνοποίηση της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και όλων των χριστιανικών λαών της Ανατολής ζήτησε η Χριστίνα Σαχινίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.

«19 Μαΐου θλιβερή επέτειος για εμάς τους Ποντίους. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε σε όλο τον κόσμο για τα 100 χρόνια + 1 είναι ότι ο θύτης εξακολουθεί να έχει την ίδια γενοκτονική πολιτική και ξέρετε γιατί; Γιατί εξακολουθεί να είναι ατιμώρητος. Εμείς αυτό που διεκδικούμε είναι να περάσει στη διπλωματική ατζέντα η ελληνική κυβέρνηση, αυτό ζητούμε χρόνια, τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και όλων των χριστιανικών λαών της Ανατολής. Οι αλλεπάλληλες αυξημένες διεκδικήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, είναι παραδείγματα μιας συνεχιζόμενης γενοκτονικής πολιτικής. Εάν εμείς ως Ελλάδα, ως Έλληνες, ως κυβέρνηση, δεν έχουμε στη διπλωματική μας ατζέντα το θέμα αυτό και δεν γνωστοποιήσουμε στα διεθνή φόρα ότι αυτό που έγινε εκεί, είναι Γενοκτονία, τον ορισμό που προβλέπει ο ΟΗΕ».

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, η οποία πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό δρώμενο με ποντιακές λύρες, νταούλια και μοιρολόγια, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

«Βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στην μνήμη όλων των Ποντίων που σφαγιάστηκαν ακριβώς πριν από 101 χρόνια. Ταυτόχρονα όμως είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ήρθε η ώρα επιτέλους η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της και να ζητήσει ένα συγνώμη», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με όλα τα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.