Skip to main content

Συγκίνηση στην παράδοση-παραλαβή του ΥΜΑΘ - Τα μηνύματα της Νοτοπούλου

Βουρκωμένες και οι δυο αγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν παρουσία πολλών στελεχών κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο η τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης από την Κατερίνα Νοτοπούλου στην Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Βουρκωμένες και οι δυο αγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν παρουσία πολλών στελεχών κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εκπροσώπων των τοπικών αρχών, ευχόμενες η μία στην άλλη καλή επιτυχία.

Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι και οι δυο απερχόμενη και νέα υφυπουργός υπεραμύνθηκαν της συμφωνίας των Πρεσπών και μάλιστα επισήμαναν ότι η πολιτική που άρχισε στο υπουργείο η κ. Νοτοπούλου θα συνεχιστεί κι από την κ. Χατζηγεωργίου.

Η κ. Νοτοπούλου στην ομιλία της τόνισε ότι στη διάρκεια της θητείας της ως υφυπουργού Μακεδονίας - Θράκης "δεν κρύφτηκε", ακολούθησε "πολιτική ανοιχτών θυρών", με διάλογο και συνεργασία και απέφυγε να λειτουργήσει σαν "κομματική τοπάρχης". Εξέφρασε το παράπονό της για τα "πολλά ψέματα" που είπαν για την ίδια και το έργο της και για την προσπάθεια αποδόμησής της και με αφορμή αυτή τη δήλωση έδωσε σε αδρές γραμμές το περίγραμμα των παρεμβάσεών της, εστιάζοντας στο γεγονός ότι "το ΥΜΑΘ έπαψε να είναι απρόσιτο, ενώ δώσαμε βήμα στους νέους".

Ως κυριότερα έργα η κ. Νοτοπούλου αναφέρθηκε στα προγράμματα "ΣΤΗΡΙΖΩ" και "Νεανικές Δράσεις", έκανε λόγο για λειτουργία του ΥΜΑΘ επί των ημερών της με διαφάνεια και αξιοκρατία και με συνεργασία με όλους τους φορείς για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα όλης της Μακεδονίας και της Θράκης, ειδική αναφορά έκανε στη δρομολόγηση της ανακαίνισης του Κυβερνείου (Παλατάκι), στο πάρκο μνήμης στη δυτική Θεσσαλονίκη, στη δρομολόγηση για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου, ενώ αναφέρθηκε και στα στοιχεία από την εφαρμογή του επενδυτικού νόμου.

Για την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας είπε ότι έχει πλέον ρόλο, είναι σε εξέλιξη η μετεγκατάστασή της και η δημιουργία θερμοκοιτίδας start up επιχειρήσεων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ προανήγγειλε και εξελίξεις στον τομέα της καινοτομίας.

Για τη ΔΕΘ επέμεινε στην πρόοδο της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου και για την ΕΥΑΘ είπε ότι διασφαλίστηκε ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού και "η ευθύνη πλέον είναι στους δήμους για να κρατήσουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Αλέξη Τσίπρα, στον Αλέξη Χαρίτση και στον Γιώργο Αγγελόπουλο.



Για τη συμφωνία των Πρεσπών η κ. Νοτοπούλου τόνισε: "Βάλαμε τη σφραγίδα της ειρήνης στα Βαλκάνια με αυτή τη συμφωνία. Είναι μια έντιμη συμφωνία".

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 η κ. Νοτοπούλου είπε ότι θα έχει δημιουργηθεί ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη διάδοχό της Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Η απερχόμενη υφυπουργός κλείνοντας τόνισε ότι θα αφιερώσει όλες τις δυνάμεις της πλέον στην Αυτοδιοίκηση, "για να παραμείνει η Θεσσαλονίκη πόλη ανοιχτή και δημοκρατική. Καλώ τους Θεσσαλονικείς να προχωρήσουμε με σχέδιο, όνειρα, δουλειά και χαμόγελα στο τέλος της διαδρομής μας μαζί".

Η κ. Χατζηγεωργίου τοποθετήθηκε πολιτικά και μάλιστα έκανε λόγο για το "σκοτεινό" παρελθόν της Θεσσαλονίκης (χωρίς να του δώσει αυτό τον χαρακτηρισμό), λέγοντας ότι "οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες επέλεξαν να καλύψουν την ανικανότητά τους κάτω από το πέπλο του εθνικισμού. Ήταν ο μοναδικός τρόπος για να επιβιώσουν πολιτικά".

Έκανε λόγο για "ηθικό και αισθητικό εκφυλισμό" και είπε ότι "η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία, η Θράκη αξίζουν καλύτερα". Πρώτο μέλημα αυτής της κυβέρνησης τόνισε είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών των πολλών και δήλωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση μείωσε την ανεργία στην περιοχή από το 22,3% στο 19,5%.



Για τη συμφωνία των Πρεσπών επισήμανε ότι είναι "νίκη φιλίας και αλληλεγγύης στα Βαλκάνια, για ένα μέλλον συνανάπτυξης και φιλίας". Είπε ότι αναγνωρίζει τις ανησυχίες και τους φόβους στους πολίτες ως πραγματικούς, πλην όμως δήλωσε ότι τους θεωρεί αβάσιμους κι αυτό θα αποδειχτεί στο μέλλον. "Θα αποδειχτεί συμφωνία - σταθμός, που θα τονώσει την αυτοπεποίθηση της χώρας και του λαού. Η αναδίπλωση κι ο φόβος δε μας ταιριάζουν. Δεσμεύομαι να συνεχίσω τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας", σημείωσε η κ. Χατζηγεωργίου.

Χαρακτήρισε τη δουλειά της προκατόχου της "υποδειγματική" και υπογράμμισε ότι τη στηρίζει στον αγώνα της για το δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος όπως είπε "πρέπει να παραμείνει φάρος ανεκτικότητας, αλληλεγγύης και προόδου". Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια της μάχης ενάντια στις δυνάμεις της συντήρησης και αντίδρασης: "Να μην επιτρέψουμε την επιστροφή του καθεστώτος παρακμής και εκφυλισμού. Η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι η καταλληλότερη για να δώσει τον αγώνα γι' αυτή την προοπτική. Η δουλειά της είναι η επαρκέστερη εγγύηση".