Skip to main content

ΑΠΘ-Συγκίνηση στο Πολυτεχνείο: Στεφάνια, λουλούδια και τιμή για τους αγωνιστές (φωτο+vid)

Κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια στη μνήμη των ηρώων του Νοέμβρη του 1973 και στάθηκαν μπροστά στο μνημείο τιμώντας τα 49 χρόνια από την εξέγερση

Εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, φορέων της πόλης αλλά και πολίτες, ακόμα και μικρά παιδιά, πλησιάζουν σιωπηλά το μνημείο που βρίσκεται εντός της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη, και αποτίνουν φόρο τιμής στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου.

Όλοι τους κατέθεσαν ένα στεφάνι ή άφησαν ένα κόκκινο λουλούδι στη μνήμη των ηρώων του Νοέμβρη του 1973 και στάθηκαν μπροστά στο μνημείο τιμώντας τα 49 χρόνια από την εξέγερση. Πολλά ήταν μάλιστα και τα παιδιά που δεν παρέλειψαν να αφήσουν ένα κόκκινο γαρύφαλλο στη μνήμη των ηρώων.

Στεφάνι άφησε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης, ο οποίος και δήλωσε πως «σήμερα τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ένα όνομα συνώνυμα της αγωνιστικότητας. Ένα Πολυτεχνείο που σηματοδοτεί τους αγώνες για ισονομία και δικαιοσύνη. Πρέπει να πάρουμε περισσότερα κοινωνικά μέτρα και να εξομαλύνουμε τις κοινωνικές ανισότητες».


Στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κατέθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Πέτρο Λεκάκη και το μέλος ΔΣ της ΔΕΠΘΕ Νίκο Σδούγγο.  «Όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ερχόμαστε να τιμήσουμε αυτούς που αγωνίστηκαν σε εποχές δύσκολες για όλα αυτά που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα. Κάθε μέρα είναι μέρα προσπάθειας για τη δικαίωση αυτών των αγώνων. Όλοι φροντίζουμε ενωμένοι για μια καλύτερη παιδεία, για μια καλύτερη Ελλάδα, για δίκαιο σε κάθε μας προσπάθεια», ανέφερε ο δήμαρχος.

Στο σημείο βρέθηκε και δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, και αφού κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των ηρώων του Πολυτεχνείου είπε πως «το Πολυτεχνείο ζει. Μετά από τόσα χρόνια ζει στις ιδέες και στα οράματά μας, είναι ανεκπλήρωτα, ειδικά μία τέτοια εποχή που το φάσμα του φασισμού εμφανίζεται σε όλην την Ευρώπη. Το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθέρια» έχει βάση και σήμερα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε». 

Στεφάνι στο μνημείο άφησε και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Θεσσαλονίκης, Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης, και έπειτα δήλωσε πως «συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να αποτίσουμε έναν φόρο τιμής σε όλους όσους πάλεψαν. Απέναντι σε όσους προσπαθούν να υποτιμήσουν την αξία του».

Στεφάνι άφησε και η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, που είπε πως το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα. «Το σύνθημα της εξέγερση είναι πιο επίκαιρο από ποτέ».

|


«Τιμή και δόξα στους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Στεκόμαστε μπροστά στο μνημείο με μεγάλο σεβασμό και δεσμευόμαστε όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς της δημοσιας υγείας και πρόνοιας θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τη διεύρυνση των δημοκρατικών και κοινωνικών αγαθών. Η δημόσια υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό και δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε το παν προκειμένου να διατηρήσουμε το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα. Όλοι οι πολίτες να έχουν δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αφού κατέθεσε στεφάνι με τη σειρά του.

Παράλληλα, ο φοιτητής Γιάννης Ντουσάκης, εκπρόσωπώντας την παράταξη της Λαϊκής Ενότητας, άφησε στεφάνι στη μνήμη των ηρώων του Νοέμβρη, ενώ ακούγονταν συνθήματα για το Πολυτεχνείο.