Skip to main content

Συγκινητικός χαιρετισμός Σαββίδη σε άπταιστα ποντιακά (video)

Προσωπική και συγκινητική χροιά έδωσε στην ομιλία του ο Ιβάν Σαββίδης στα εγκαίνια της Έδρας Ποντιακών Σπουδών που χρηματοδοτείται από το ίδρυμά του.

«Ένα θέλω να σας πω είμαι πολύ ευτυχής σήμερα που συνδέω το όνομα μου με την Έδρα της Μελέτης Ποντιακού Ελληνισμού και όσο ζω, όσο θα έχω δυνατότητες θα συμβάλω στην ανάπτυξη της και αυτό θα αφήσω παρακαταθήκη στα παιδιά μου».

Αυτό δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης στα εγκαίνια της Έδρας Ποντιακών Σπουδών μέσα στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του ΑΠΘ για να δώσει στο δεύτερο μέρος του χαιρετισμού του μια πολύ προσωπική και συγκινητική χροιά μιλώντας με μεγάλη ευφράδεια ποντιακά.

«Καλησπέρα αδέρφια και αδερφές μου» ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο κ. Σάββιδης. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Θεό για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού, μίλησε για τα βάσανα του ποντιακού ελληνισμού ενώ ζήτησε από τον Θεό να κατεβεί λίγο κάτω και να δει μέσα στις καρδιές των Ποντίων. Έκλεισε μάλιστα τον λόγο του με ένα πολύ χαρακτηριστικό σχόλιο λέγοντας: «θέλω να ζω την ημέρα που ένας μη Πόντιος θα λέει κρίμα που δεν γεννήθηκα Πόντιος».

Νωρίτερα, ο κ. Σαββίδης σχολίασε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τους λόγους που θέλει τόσο πολύ να αποκτήσει το Mega, ότι επιθυμεί το μεγαλύτερο κανάλι της χώρας να τον ξυπνάει το πρωί στη γλώσσα του, όπως τον ξυπνούσε η μητέρα του. «Η μητέρα μου μού έλεγε: "Παιδί μου σήκω, μην κοιμάσαι πολύ". Εγώ θέλω η γλώσσα μου, τα ποντιακά, στο Mega να ξυπνάει τη χώρα».

Σε ό,τι αφορά την Έδρα δήλωσε ότι θα αυξηθεί η χρηματοδότηση ώστε να προσληφθούν 2-3 ακόμα επιστήμονες οι οποίοι θα μελετήσουν την ιστορία της Τραπεζούντας, τη Μικρασιατική καταστροφή και άλλα αντικείμενα ιστορικά που συνδέονται με τον ποντιακό Ελληνισμό.

Η τελετή άρχισε με αγιασμό από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κκ. Άνθιμο, ενώ τον κ. Σαββίδη καλωσόρισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας ο οποίος τόνισε το πόσο σημαντική είναι η χρηματοδότηση μιας επιστημονικής έδρας από το ίδρυμα Σαββίδη  ειδικά τώρα, σε περίοδο δύσκολη για το ελληνικό πανεπιστήμιο. Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών είναι ενταγμένη στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, του οποίου ο πρόεδρος καθ. Παντελής Νιγδέλης αναφέρθηκε στη σημασία της νέας Έδρας.

Χαιρετισμούς απηύθυνε η υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Κόλλια - Τσαρουχά, ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Αμανατίδης ενώ παρών ήταν ο κ. Μπουτάρης, ο Μητροπολίτης Νεαπόλης- Σταυροπόλεως, βουλευτές,  εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων και πλήθος κόσμου.