Skip to main content

Θα δώσουν άλλη μια ευκαιρία για κοινό υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Αναλυτικό ρεπορτάζ για την αποψινή συνάντηση παρατάξεων, κομμάτων και Κινήσεων της κεντροαριστεράς στο δημαρχείο - Ποιοι συμμετείχαν, τι αποφάσισαν.

Η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα αναλάβει να διερευνήσει τη δυνατότητα μιας ισχυρής προοδευτικής συμμαχίας καθώς και την πιθανότητα αυτή να εκφραστεί μέσω μιας κοινής υποψηφιότητας για τον δήμο Θεσσαλονίκης, αποφασίστηκε στην αποψινή συνάντηση, παρατάξεων, κομμάτων και Κινήσεων της κεντροαριστεράς, η οποία έγινε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και διήρκεσε περί τις 2,5 ώρες.

Έως μεθαύριο, όσοι επιθυμούν από τους συμμετέχοντες θα δηλώσουν στην εκπρόσωπο της «Πρωτοβουλίας» Μαρία Πασχαλίδου το πρόσωπο το οποίο θα τους εκπροσωπήσει σε αυτήν την επιτροπή, η οποία θα ξεκινήσει στη συνέχεια σειρά επαφών με σκοπό να καταλήξει, αφενός σε μια πρόταση για ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο αρχών καθώς και για τις διαθέσιμες υποψηφιότητες. Οι εργασίες αυτής της επιτροπής θα διαρκέσουν περίπου ένα δεκαήμερο ώστε στη συνέχεια, γύρω στις 18 Δεκεμβρίου, να υπάρξει νέα συνάντηση προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Βεβαίως, το ακανθώδες θέμα είναι το πρόσωπο του κοινού υποψηφίου. Η επιτροπή η οποία θα συγκροτηθεί θα κάνει συναντήσεις με όλους όσοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι από το χώρο της κεντροαριστεράς, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει έδαφος για μία και μοναδική υποψηφιότητα. Στη συνέχεια θα παρουσιάσει το πόρισμά της και τις προτάσεις της στην δεύτερη και τελική συνάντηση.

Ποιοι συμμετείχαν

Στη συνάντηση συμμετείχαν η «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μπουτάρη, η «Πολύχρωμη Θεσσαλονίκη» η οποία εκπροσωπήθηκε από τους Σπύρο Βούγια και Νίκο Νυφούδη, η «Κίνηση των Πέντε» δημοτικών συμβούλων την οποία εκπροσώπησαν οι Ανδρέας Κουράκης και Γιώργος Αβαρλής, εκπρόσωποι από τις παρατάξεις «Γειτονιές σε Δράση» και «Υψίπολις», ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, υποψήφιος της «Οικολογίας Αλληλεγγύης». Από τα κόμματα, συμμετείχαν οι Χρήστος Δουίτσης και Αντώνης Χατζηδιαμαντής από τον ΣΥΡΙΖΑ, από το Κίνημα Αλλαγής οι Χρήστος Παπαστεργίου (που αποχώρησε με την έναρξη της διαδικασίας) και Άκης Αγγελίδης, από το Ποτάμι η Γιάννα Παναγοπούλου, ενώ εκπροσωπήθηκαν και δύο Κινήσεις, το Δίκτυο Σύγχρονων Δημοκρατών από τον Χρόνη Μακρίδη και το Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών από τον Σάκη Παπαθανασίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες εξέφρασαν την επιθυμία τους να υπάρξει μια ευρύτερη προοδευτική συμμαχία. Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ανοίγοντας τη συζήτηση είπε ότι «σκοπός της συνάντησης είναι να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε μια ευρύτερη προοδευτική συμμαχία, η οποία θα έχει ως προγραμματική βάση το πρόγραμμα της ‘Πρωτοβουλίας’ για την επόμενη δεκαετία, το οποίο μπορεί φυσικά να εμπλουτιστεί και με προτάσεις των άλλων παρατάξεων. Σημείωσε, δε, πως «πρώτα πρέπει να καταλήξουμε σε αυτό και μετά να δούμε τον υποψήφιο»

Ο Σπύρος Βούγιας τόνισε πως η Πολύχρωμη Θεσσαλονίκη» έχει μεγάλη ιδεολογική συνάφεια με την «Πρωτοβουλία» και επισήμανε ότι η παράταξη την οποία έχουν συγκροτήσει με τον κ. Νυφούδη θα συνεχίσει τον προγραμματισμό της, ωστόσο, δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στην επιτροπή.

Οι Ανδρέας Κουράκης και Γιώργος Αβαρλής εκ μέρους της «Κίνησης των 5» είπαν πως θα συμμετάσχουν στην επιτροπή και τόνισαν πως «εμείς ως Κίνηση αποφύγαμε έως τώρα να ορίσουμε επικεφαλής, γιατί θέλουμε να διευκολύνουμε της συγκλίσεις».

Η εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιάννα Παναγοπούλου τόνισε στη συζήτηση ότι «το ζητούμενο είναι να γίνει μια ισχυρή παράταξη που θα ενώσει την πόλη και να ενταχθούν σ’ αυτήν όλοι οι δημιουργικοί άνθρωποι της Θεσσαλονίκης».

Ο εκπρόσωπος του Δικτύου Σύγχρονων Δημοκρατών Χρόνης Μακρίδης είπε ότι «θα πρέπει να συγκροτηθεί μια νέα Πρωτοβουλία 2019, με νέα πνοή και νέα δυναμική, με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και να αφορά όλη την πόλη».


Επιφυλακτικός ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως το κόμμα του εμμένει στη θέση για συγκρότηση προοδευτικού αντιφασιστικού μετώπου. Παράλληλα, απέκρουσε απόψεις ότι ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου, την οποία φέρεται να προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι κομματική υποψηφιότητα. Μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Δουίτσης είπε πως «οι περισσότεροι υποψήφιοι ανήκουν σε κόμματα, αυτό τι σημαίνει; Άλλο είναι να δίνει το χρίσμα ο αρχηγός και άλλο ένα στέλεχος, το οποίο ανήκει σε ένα κόμμα, να αναδειχθεί υποψήφιος μέσα από μια διαδικασία συνεννόησης». Ο κ. Δουίτσης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσει αύριο εάν θα συμμετάσχει σε αυτήν την επιτροπή, εξέφρασε πάντως τον προβληματισμό του για το κατά πόσο η επιτροπή αυτή μπορεί να ασχοληθεί με το θέμα του υποψηφίου.

Με την έναρξη της συνάντησης αποχώρησε ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου εξ αιτίας, όπως είπε, της συμμετοχής στη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «η παρουσία κομμάτων τα οποία έχουν υποδείξει υποψήφιο δήμαρχο (σ.σ. εννοώντας την Κ. Νοτοπούλου) μπορεί να υπονομεύσει τις παρούσες διεργασίες».