Skip to main content

Σύγκλητος ΑΠΘ: Ανησυχία για τα κρούσματα βίας στα θεσμικά όργανα

Το ανώτατο διοικητικό όργανο του Ιδρύματος επισημαίνει την μεγάλη ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές και τη υποβάθμιση λειτουργίας του πανεπιστημίου.

Την έντονη ανησυχία και αποδοκιμασία της για την αύξηση των κρουσμάτων βίαιης παρεμπόδισης της λειτουργίας θεσμικών συλλογικών οργάνων και μελών της διοίκησης στο ΑΠΘ εκφράζει σε ψήφισμά της, που εγκρίθηκε ομόφωνα κατά την τελευταία συνεδρίασή της, η Σύγκλητος του Ιδρύματος.

Διαπιστώνει ότι η επιδεικνυόμενη ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές, αλλά και η συνεχιζόμενη αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη διοργάνωση νυκτερινών εκδηλώσεων (parties) από αγνώστους στους χώρους του Πανεπιστημίου οδηγούν σε υποβάθμιση της καθημερινής λειτουργίας του.

Δηλώνει ότι συμπαρίσταται σε κάθε εκπαιδευτικό της που έχει υποστεί σωματική και λεκτική βία από οποιουσδήποτε επιδιώκουν την επιβολή αποδοχής αιτημάτων τους με τη βία.

Παράλληλα, ζητεί από τις Σχολές, τα Τμήματα και τους Συλλόγους Φοιτητών και Προσωπικού του ΑΠΘ να συζητήσουν το θέμα και να εκφράσουν δημόσια τις απόψεις τους, ώστε να αναδειχθεί η άποψη του Πανεπιστημίου συνολικά για το συνεχιζόμενο αυτό πρόβλημα.

Επαναβεβαιώνει, τέλος, δημόσια ότι ομόφωνα επιθυμεί να συνεχίσει να συνεδριάζει σύμφωνα με τον νόμο με την παρουσία νόμιμων εκπροσώπων των φοιτητών όπως ορίζει ο νόμος (χωρίς την παρουσία αυθαίρετων ομάδων φοιτητών στην αίθουσα της συνεδρίασης) και δηλώνει πως δέχεται πάντοτε να συζητήσει αιτήματα που κατατίθενται από φοιτητές με τους τρόπους που έχουν ανακοινωθεί.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ υπενθυμίζει μια σειρά από «δυσάρεστα γεγονότα», που συνέβησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα:

Τη μη πραγματοποίηση δύο κατά σειρά συνεδριάσεών της, λόγω παρεμπόδισής τους από ομάδα περίπου 30 φοιτητών.
    
Τη βίαιη επίθεση που δέχθηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής, Κωνσταντίνος Τοκμακίδης, στο κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ, όπου «γρονθοκοπήθηκε και απειλήθηκε με εκπαραθύρωση, από την ίδια ομάδα φοιτητών, οι οποίοι έχουν αναρτήσει και αφίσες με τη φωτογραφία του για τη δημόσια διαπόμπευσή του».
    
Τον προπηλακισμό που δέχθηκε ο πρύτανης και μέλη της πρυτανείας κατά τη διάρκεια επανειλημμένων επισκέψεων της ίδιας ομάδας φοιτητών στην πρυτανεία. Σύμφωνα με τη Σύγκλητο, οι επισκέψεις διαμαρτυρίας της ίδιας ομάδας με αίτημα να είναι «ανοικτές σε όλους τους φοιτητές οι συνεδριάσεις της» εξακολουθούν.
    
Την παρεμπόδιση εκδηλώσεων παρουσίασης των υποψηφίων πρυτάνεων κι αντιπρυτάνεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σε Τμήματα και Σχολές του ΑΠΘ από την ίδια ομάδα φοιτητών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων αντιπρυτάνεων, που οργάνωσε η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας στο αμφιθέατρο του Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ».