Skip to main content

Συγκλόνισε ο Γλέζος: «Και αν πεθάνω θα σας κυνηγά η ύπαρξή μου» (vid)

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς έκανε μία αναδρομή στα χρόνια του πολέμου, μιλώντας για τους φίλους και συναγωνιστές του που χάθηκαν.

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η ομιλία του συγγραφέα και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Μανώλη Γλέζου, κατά την παρουσίαση του νέου του βιβλίου, «Ακρωνύμια», σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς έκανε μία αναδρομή στα χρόνια του πολέμου, μιλώντας για τους φίλους και συναγωνιστές του που χάθηκαν, τα όνειρα των οποίων, όπως είπε είχε και έχει αποστολή να εκπληρώσει.

«Παραμονές των εκτελέσεων ή πριν απο τι μεγάλες μάχες μαζευόμασταν όλοι και λέγαμε ο ένας στον αλλο πως αύριο αν δεν ζω μην με ξεχάσεις. Να περπατάς στο δρόμο και να λες καλημέρα και για μένα. Να πίνεις ένα κρασί και για μένα. Να ακούς το θρόισμα των φυλών και για μένα» τόνισε μη μπορώντας να κρύψει τη συγκίνησή του και πρόσθεσε:

«Το δυσκολότερο πράγμα για μένα είναι ότι ζω και εκείνοι δεν ζουν. Μπορώ λοιπόν να ησυχάσω; Γι’ αυτό έχω αυτή την πολυπραγμοσύνη. Εκτελώ τις εντολές τους η προσπαθώ να τις εκτελώ».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που είχε θερμή χειραψία μαζί του, πριν ξεκινήσει η εκδήλωση.

«Και αν πεθάνω θα σας κυνηγά η ύπαρξη μου για να κάνετε αυτά που πρέπει να κάνετε. Μη νομίζετε ότι θα γλυτώσετε απο μένα», είπε, ενώ απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα που καθόταν δίπλα στον πρωθυπουργό τόνισε: «Ναι, Τόσκα, θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου, για να κάνετε αυτά που πρέπει να κάνετε!».

Το «παρών» ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος προλόγισε το βιβλίο, αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Δείτε ένα απόσπασμα από την ομιλία του: