Skip to main content

Έρευνα ΕΒΕΘ: Δύο ταχυτήτων οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης

Συγκρατημένα για το 2019 τα μέλη του ΕΒΕΘ - Καθοριστική η εξωστρέφεια, φόροι και ρευστότητα τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Με δύο ταχύτητες κινούνται οι επιχειρήσεις-μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας της Palmos Analysis σε δείγμα 160 μελών του Επιμελητηρίου.

Τα βασικά στοιχεία της έρευνας παρουσίασαν σήμερα ο α' αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Μανώλης Βλαχογιάννης, και ο γενικός διευθυντής της Palmos Analysis, Πασχάλης Τεμεκενίδης. Σύμφωνα με την ερμηνεία του κ. Βλαχογιάννη επί των αποτελεσμάτων της έρευνας, υπάρχουν ανακατατάξεις στην αγορά και ο παράγοντας εξωστρέφεια είναι καθοριστικός για την πορεία των επιχειρήσεων, καθώς, όπως είπε, όσες έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και βλέπουν το μέλλον περισσότερο αισιόδοξα. Άλλωστε, από τις επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα το 34% λέει ότι το 2018 ήταν καλύτερη χρονιά από το 2017 (αυξημένο από το 28% στην αντίστοιχη μέτρηση του 2017). 

Η ισοκατανομή μεταξύ των δύο άκρων - θετικό και αρνητικό - αποτυπώνεται στα στοιχεία σχετικά με τους τζίρους των επιχειρήσεων. Το 36% των επιχειρήσεων είδαν να μειώνεται ο τζίρος τους το 2018, για το 35% διατηρήθηκε στα επίπεδα του 2017, ενώ το 28% κατέγραψε αύξηση πωλήσεων. Μοιρασμένες είναι και οι εκτιμήσεις για το 2019: το 34% εκτιμάει ότι θα είναι καλύτερο από το 2018, το 35%, λέει ότι θα είναι το ίδιο, ενώ το 27% (αυξημένο κατά 7% σε σχέση με το 2017) βλέπει ότι θα χειροτερεύσει.

 

Το 58% των μελών του ΕΒΕΘ κράτησε σταθερές τις θέσεις εργασίας, ενώ το 22% τις αύξησε. Απολύσεις έγιναν στο 18% των επιχειρήσεων. Για το επόμενο τρίμηνο το 66% εκτιμά ότι η απασχόληση θα παραμείνει αμετάβλητη, το 16% ότι θα αυξηθεί και το 14% ότι θα μειωθεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις και ακολουθούν η ρευστότητα, η μείωση του κύκλου εργασιών, οι επισφάλειες από πελάτες και η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό.

Για τη ρευστότητα συγκεκριμένα, το επόμενο τρίμηνο το 43% των επιχειρήσεων εκτιμά πως θα παραμείνει αμετάβλητη η κατάσταση, το 38% ότι θα μειωθεί και το 17% πως θα βελτιωθεί.