Skip to main content

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πανδημία στη Θεσσαλονίκη - Στο 52% οι ΜΕΘ Covid

Μηνύματα αποκλιμάκωσης: Τι δείχνουν τα στοιχεία σε ΜΕΘ και κλίνες Covid - Εξετάζεται μικρά νοσοκομεία να σταματήσουν να δέχονται ασθενείς με κορωνοϊό

Ενθαρρυντικά είναι τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, καθώς το ποσοστό κάλυψης στις ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία της πόλης έχει πέσει στο 52%, έναντι 69% που ήταν την περασμένη Παρασκευή, όπως είχε ανακοινώσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Εάν αναλογιστεί κανείς την κυριολεκτικά δραματική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην πόλη το προηγούμενο διάστημα και ειδικά τον Νοέμβριο, με τις ΜΕΘ να έχουν κάλυψη και 100%, μπορεί κανείς να εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε ύφεση.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία στις απλές κλινικές Covid όπου η προσέλευση ύποπτων κρουσμάτων αλλά και ο αριθμός των νοσηλευομένων έχουν περιοριστεί αισθητά.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ σύμφωνα με τα οποία στις απλές κλίνες Covid των νοσοκομείων ευθύνης της, νοσηλεύονται σήμερα 380 ασθενείς με κορωνοϊό, όταν στα τέλη Νοεμβρίου είχαν εκτιναχθεί στους 1.400 – μείωση δηλαδή 70%.

Βάσει των στοιχείων, στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται 70 ασθενείς με κορωνοϊό έναντι 250 στην αιχμή της πανδημίας, στο Ιπποκράτειο 40 έναντι 260 στα τέλη Νοεμβρίου και στον Άγιο Παύλο, που φιλοξενεί μόνο περιστατικά Covid, 60 ασθενείς έναντι 93 προ 1,5 μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, στη βάση αυτής της πορείας αποκλιμάκωσης της πανδημίας, η 4η ΥΠΕ σχεδιάζει τα μικρά νοσοκομεία της περιοχής ευθύνησης της, όπως της Χαλκιδικής, του Κιλκίς, της Δράμας, της Ξάνθης και της Κομοτηνής να σταματήσουν να δέχονται ασθενείς Covid οι οποίοι, εάν κάνουν τεστ και βγουν θετικοί, θα κατευθύνονται στα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς για Covid. Συγκεκριμένα, τα περιστατικά από Χαλκιδική και Κιλκίς αναμένεται να κατευθύνονται στη Θεσσαλονίκη, από Δράμα σε Καβάλα ή Σέρρες και από Ξάνθη και Κομοτηνή στην Αλεξανδρούπολη. Βέβαια, μένει να φανεί πώς θα αντιμετωπιστεί από τα μεγάλα νοσοκομεία το σοβαρό ζήτημα της εξυπηρέτησης και περίλθαλψης των ασθενών με άλλα ιατρικά προβλήματα πλην κορωνοϊού.

Να σημειωθεί ότι για ορισμένα από τα περιφερειακά νοσοκομεία της Β. Ελλάδας, με πιο πρόσφατη περίπτωση του νοσοκομείου Κιλκίς, έγιναν καταγγελίες από την ΠΟΕΔΗΝ για προβληματική διαχείριση των ασθενών με covid.

Ανώτατες νοσοκομειακές πηγές πάντως ανέφεραν στη Voria.gr ότι το παραπάνω σχέδιο θα εφαρμοστεί για να αποσυμφορηθούν τα μικρά νοσοκομεία που πιέστηκαν στην κορύφωση της πανδημίας, καθώς το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη περιορίζεται και τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν το περιθώριο να διαχειριστούν τα επιπλέον περιστατικά. «Σιγά σιγά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επιστρέφουν στην κατάσταση που υπήρχε στα τέλη Οκτωβρίου, πριν ζήσουμε το εφιάλτη του Νοεμβρίου», συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές.