Skip to main content

Signa Maris: Η Ιταλία οδηγός για την ανάπτυξη των τουριστικών λιμανιών

Το πρωτοποριακό ιταλικό πρόγραμμα συνδυαστικού τουρισμού με βάση τις μαρίνες δείχνει τον δρόμο και στη χώρα μας για την αξιοποίηση των λιμανιών της.

Στην υλοποίηση ενός πρωτοποριακού προγράμματος συνδυαστικού τουρισμού με βάση τις μαρίνες προχωρά το υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού της Ιταλίας δείχνοντας τον δρόμο και στη χώρα μας για την αξιοποίηση των τουριστικών λιμανιών της. Το πρόγραμμα Signa Maris χρηματοδοτείται από την ΕΕ και υλοποιείται πιλοτικά σε τέσσερις περιφέρειες της Νότιας Ιταλίας και συγκεκριμένα στην Καμπανία, Απουλία, Καλαβρία και Σικελία.

Το πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη από το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον τοπικό Ναυτικό Όμιλο “Ανοιχτή Θάλασσα”, αναδεικνύει τις μαρίνες ως πύλες πρόσβασης για την αξιοποίηση του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου.

Σύμφωνα με τον γγ του Επιμελητηρίου, Marco della Puppa στόχος είναι η προώθηση της τουριστικής ναυσιπλοΐας και η αύξηση των ξένων τουριστικών ροών, καθώς σήμερα τα ξένα σκάφη που δένουν στα λιμάνια της γειτονικής χώρας αποτελούν το 7,2% του συνόλου. Στην ιταλική οικονομία της θάλασσας εμπλέκονται πάνω από 181.000 επιχειρήσεις με 792.000 εργαζόμενους ενώ μαζί με την αλυσίδα εφοδιασμού ο συνολικός τζίρος φθάνει στα 124,9 εκατ.ευρώ.Όπως ανέφερε, ο τουρίστας που ταξιδεύει με σκάφος ξοδεύει καθημερινά από 50 έως 84 ευρώ.

Τα τουριστικά λιμάνια που σήμερα συμμετέχουν στο δίκτυο SIGNA MARIS είναι 38: Καμπανία, Απουλία και Σικελία φιλοξενούν 10, ενώ η Καλαβρία 8. Τα λιμάνια που εμπλέκονται στο πρόγραμμα γίνονται η αφετηρία 128 τουριστικών διαδρομών μέσω των οποίων μπορεί να ανακαλύψει ο επισκέπτης 183 πολιτιστικές κληρονομιές, 16 εθνικά πάρκα και θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και αναρίθμητα οινογαστρονομικά προϊόντα. Ως εκ τούτου, το έργο ερμηνεύει το δίκτυο των τουριστικών λιμανιών ως κινητήρια δύναμη για την τουριστική ανάπτυξη  των περιοχών που συμμετέχουν.
Στόχος, μάλιστα, είναι η επέκταση του προγράμματος σε 20 περιφέρειες, 200 λιμάνια και 1.000 διαδρομές.

Στη διάρκεια της παρουσίασης παρουσιάστηκαν εν συντομία οι κυριότερες διαδρομές που έχουν ως αφετηρία τους τα λιμάνια του cluster Baia di Napoli. Η πόλη της Νάπολης αποτελεί έναν εύκολα προσβάσιμο προορισμό για τους τουρίστες από την Ελλάδα, επειδή υπάρχει αεροπορική σύνδεση. Από το λιμάνι της Νάπολης – Santa Lucia, για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να προσεγγίσει τα ιαματικά λουτρά της  Ίσκια και των Campi Flegrei, να ανακαλύψει τις ομορφιές του Εθνικού Πάρκου του Βεζούβιου, να επισκεφθεί τους αρχαιολογικούς χώρους της Πομπηίας, Ercolano και Stabiae, καθώς και άλλα μεγαλοπρεπή μνημεία όπως la Reggia di Caserta. Όλα αυτά δοκιμάζοντας τις γεύσεις και τις παραδοσιακές συνταγές της περιοχής.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Χρήστος Σαραντόπουλος το Signa Maris μπορεί να αποτελέσει “μια καλή πρακτική” και για την Ελλάδα και δη για τη Βόρεια Ελλάδα μέσω ενός cluster που θα συμμετείχαν μαρίνες της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας, της Χαλκιδικής και των Σποράδων.

Όλες οι πληροφορίες για το έργο, το δίκτυο των λιμένων που συμμετέχουν και οι προτεινόμενες διαδρομές είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα: www.signamaris.it σε πέντε γλώσσες. Αναπτύχθηκε επίσης μία εφαρμογή, διαθέσιμη στα κυρίως Stores, σε λειτουργία και εκτός σύνδεσης για τους  πλοηγούς, παρέχοντας πληροφορίες σχετικές με τα λιμάνια, το έδαφος και την ασφάλεια στην θάλασσα.