Skip to main content

«Σηκώνουν» τα εθνικά θέματα Μπακογιάννη-Σαμαράς

Στο πεδίο των εθνικών θεμάτων μεταφέρθηκε η προεκλογική μάχη Σαμαρά-Μπακογιάννη για την προεδρία της ΝΔ, κατά την περιοδεία τους στη Βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο Α.Σαμαράς, σε Αλεξανδρούπολ
Στο πεδίο των εθνικών θεμάτων μεταφέρθηκε η προεκλογική μάχη Σαμαρά-Μπακογιάννη για την προεδρία της ΝΔ, κατά την περιοδεία τους στη Βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο Α. Σαμαράς, σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα η Ν. Μπακογιάννη.

Κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο ο κ. Σαμαράς άφησε σαφείς αιχμές για τις θέσεις της κας Μπακογιάννη σχετικά με το σχέδιο Ανάν: «Δεν ήμουν εγώ που έσπευσα να υιοθετήσω το Σχέδιο Ανάν, όταν ο τότεΠρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος το αρνιόταν, όταν ο τότεΠρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το απέρριπτε,  όταν ο ΚυπριακόςΕλληνισμός ετοιμαζόταν να το καταψηφίσει πανηγυρικά. Δεν ήμουν εγώ πουκινδυνολογούσα τότε ότι η καταψήφιση του Σχεδίου Ανάν θα «κατέστρεφε»,τάχα, την Κύπρο, δεν συνέπιπτα εγώ τότε με τη στάση του ΠΑΣΟΚ. Άλλοισυνέπιπταν. Εγώ τότε ήμουν αντίθετος με το Σχέδιο Ανάν, όπως και ο Κώστας Καραμανλής».
        
 Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο κ. Σαμαράς τόνισε:«Δεν ήμουν εγώ που υποστήριζα ότι η υπόθεση των Σκοπίων θα «απομόνωνε» την Ελλάδα και μετά τη σθεναρή στάση του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι, όλοι οι εταίροι μας ήλθαν στις απόψεις μας. Δεν στράφηκαν εναντίον μας, όπως προέβλεπαν κάποιοι. Μας συμπαραστάθηκαν, δεν μας απομόνωσαν. Σήμερα ο κ. Παπανδρέου οδηγεί βήμα-βήμα την Ελλάδα σε απευθείας διαπραγμάτευση με τα Σκόπια».

Από την Καβάλα η κ. Μπακογιάννη απάντησε στον κ. Σαμαρά υπογραμμίζοντας τη συμβολή της, ως υπουργός των Εξωτερικών τότε, στη σθεναρή στάση της χώρας μας στο Βουκουρέστι για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων: «Η αλήθεια είναι μία: Την υπόθεση των Σκοπίων την αντιμετωπίσαμε, μαζί με τον Κώστα Καραμανλή, σοβαρά, δραστικά και αποφασιστικά. Με θάρρος, παλικαρίσια, κοιτάξαμε τον υπόλοιπο κόσμο στα μάτια. Εισηγήθηκα και χαράξαμε τις κόκκινες γραμμές της χώρας. Παλέψαμε με αποφασιστικότητα και νικήσαμε. Ορθώσαμε το ανάστημα της Ελλάδας. Το βέτο της Ελλάδας στο Βουκουρέστι ήταν αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία των τελευταίων ετών και φέρει τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας».

Εξέφρασε δε την ανησυχία της για την επικείμενη συνάντηση Παπανδρεόυ-Γκρούεφσκι: «Με ανησυχεί, όταν η ελληνική κυβέρνηση συναντάται - και σε επίπεδο Πρωθυπουργών μάλιστα - με τους κυβερνώντες των Σκοπίων, πριν ακόμακαλά-καλά οριστεί συνάντηση με τον κατ΄ εξοχήν αρμόδιο εκπρόσωπο τουΓενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.  Και με ανησυχεί, όταν λίγες ημέρες μετάακούω τον κύριο Γκρουέφσκι να μας απειλεί ότι εκείνος θα διακόψει τονδιάλογο μαζί μας, αν δεν συμμορφωθούμε. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.Είχαμε εξαρχής  ξεκαθαρίσει στον κύριο Παπανδρέου. Δεν δίνουμε λευκήεπιταγή. Ούτε για τα Ελληνο-Τουρκικά, ούτε για το Κυπριακό, ούτεβεβαίως για το Μακεδονικό».


Οι «καπεταναίοι της ήττας» και η «υποστολή της γαλάζιας σημαίας»

Η αντιπαράθεση των δύο βασικών υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ δεν περιορίστηκε στα εθνικά θέματα. Από το Βελλίδειο ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την Ν. Μπακογιάννη πως εισηγήθηκε στον Κ.Καραμανλή τις πρόωρες εκλογές:«Ανάμεσα στους «καπεταναίους της ήττας» πουκαιρό πριν τις εκλογές υποστήριζαν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες γιαλόγους που όλοι γνωρίζουν δεν ήταν ο Αντώνης Σαμαράς! Γιατί εγώ καιτότε και τώρα θεωρούσα ότι ο Κώστας Καραμανλής ήταν η ψυχή τηςπαράταξής μας», υπογράμμισε ο κ. Α. Σαμαράς και πρόσθεσε «Γνώριζα τι θασυμβεί, γι’ αυτό και δημόσια του ζήτησα να μην κάνει εκλογές. Δεν είναικακό να κάνει κανείς μιαν εσφαλμένη εκτίμηση. Κακό είναι να προσπαθείςνα το κρύψεις εκ των υστέρων και να ζητάς από πάνω και τα ρέστα».

Στην αδιάλειπτη παρουσία της στη ΝΔ αναφέρθηκε από την πλευρά της η Ν. Μπακογιάννη: «Δεν υποστείλαμε ποτέ τη γαλάζια σημαία. Δεν φοβηθήκαμε στα δύσκολα. Με όλους εσάς διανύσαμε μια κοινή πορεία. Και αποτελεί σήμερα το αόρατονήμα που μας ενώνει. Ένα νήμα που δεν κόπηκε ποτέ! Μπορεί σε αυτή τηδιαδρομή, σε κάποιες περιπτώσεις να είχαμε διαφορετικές απόψεις. Όμωςήμασταν πάντα εδώ. Στο ίδιο αγωνιστικό χαράκωμα της Νέας Δημοκρατίας!Ακόμα και όταν διαφωνούσαμε! Και αυτό είναι το στοιχείο που μας ενώνεικαι μας κάνει να κοιταζόμαστε με αμοιβαίο σεβασμό» και πρόσθεσε: «Καιείμαι περήφανη, γιατί σε αυτή την προσπάθεια έχω δίπλα μου στελέχη απόόλες τις τάσεις του κόμματός μας. Στελέχη που συνεργάστηκαν με όλουςτους πρώην προέδρους μας. Αυτό κάποιοι πάνε να το βαφτίσουν απαξιωτικά,ως «μηχανισμό». Για μας αυτό λέγεται ενότητα! Λέγεται συστράτευση!Λέγεται αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμός!»