Skip to main content

Συλλαλητήριο κατά της επίσκεψης Πομπέο στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα

Σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, ο Μάικ Πομπέο, ο «υπουργός του Πολέμου των ΗΠΑ», είναι «ανεπιθύμητος» στην Ελλάδα

Συλλαλητήριο ενάντια στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει το απόγευμα της Δευτέρας η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Συγκεκριμένα, το κάλεσμα ισχύει για τις 19:00, μπροστά στο άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της πόλης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο Μάικ Πομπέο, ο «υπουργός του Πολέμου των ΗΠΑ», είναι «ανεπιθύμητος» στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

«Την ώρα που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν μέρα με τη μέρα στην περιοχή μας, την ώρα που ξεπουλιέται ο πλούτος του ελληνικού λαού στα ξένα και ντόπια επιχειρηματικά συμφέροντα, την ώρα που τα κυριαρχικά του δικαιώματα έχουν μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και κομματιάζονται με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, επισκέπτεται τη χώρα μας – για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου – ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Την ίδια στιγμή που οξύνονται επικίνδυνα οι ανταγωνισμοί των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή και των αστικών τάξεων Τουρκίας και Ελλάδας, την ίδια στιγμή που αυξάνεται επικίνδυνα η τουρκική επιθετικότητα ενάντια στη χώρα μας, την Κύπρο και σε σειρά άλλες χώρες και λαούς, ο υπουργός του πολέμου Πομπέο έρχεται με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλίων και την επιθεώρηση της Βάσης της Σούδας. Ο σκοπός της επίσκεψης επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Πάϊατ, ότι η Ελλάδα είναι «κλειδί του ευρωατλαντισμού» στον ανταγωνισμό με Ρωσσία και Κίνα.

Είναι σαθρές κι επικίνδυνες οι δηλώσεις και οι κομπασμοί της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού περί δήθεν «αναδίπλωσης» της Τουρκίας και ότι τάχα «σύρθηκε σε διάλογο». Αποπροσανατολίζουν το λαό μας, δεν έχουν καμία βάση. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Οι επικείμενες διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, οι διαπραγματεύσεις ΕΕ και Γερμανίας με την Άγκυρα, η διαμεσολάβηση των ΗΠΑ έχουν ως μοναδικό στόχο την ισχυροποίηση της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την απόσπαση της Τουρκίας από την επιρροή της Ρωσσίας.

Κατά την πάγια τακτική της η τουρκική πλευρά θα διατηρήσει και θα αξιοποιήσει στο μέλλον τα τετελεσμένα του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική ΑΟΖ. Έχουν καταγραφεί ήδη οι συνέπειες από την εξαίρεση του Καστελόριζου από την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία και του απαράδεκτου τουρκο-λιβυκού συμφώνου. Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει στο γκριζάρισμα του Αιγαίου, στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και στην αποστρατιωτικοποίησή τους. Έχει θέσει το δίλημμα συμβιβασμός και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ή πόλεμος. ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ έμπρακτα συνηγορούν σ’ αυτό.

Η συμμετοχή της χώρας μας στους Νατοϊκούς σχεδιασμούς οδηγεί σε περιπέτειες το λαό μας, μας εμπλέκει επικίνδυνα στους ενδο-ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού έχουν βαριές ευθύνες γι’ αυτήν την κατάσταση, εκθέτουν το λαό και τη νεολαία μας σε θανάσιμους κινδύνους.

Οι εξελίξεις επιβάλλουν την συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων, την ένταση της πάλης τους για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ κι ΕΕ. Καμία αλλαγή των συνόρων, εξασφάλιση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών ως αναπόσπαστο μέρος της ενιαίας ελληνικής επικράτειας.

Την ειρήνη, την ασφάλεια και το ειρηνικό μέλλον μπορούν να εξασφαλίσουν οι λαοί, με την ενιαία πάλη τους ενάντια στα άνομα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

ΕΞΩ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!

ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ!

Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ)

Εργατικά Σωματεία ● Φοιτητικοί Σύλλογοι

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

ΟΧΙ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

Η ΕΔΥΕΘ και οι φορείς που καλούν, λαμβάνοντας υπόψη της την κατάσταση που διαμορφώνεται με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και με πρώτιστο μέλημα την προστασία της δημόσιας υγείας, ενημερώνει τους αγωνιστές και φίλους του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και όλους όσους θα συμμετάσχουν στο Συλλαλητήριο, ότι η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη, όπως επίσης και η τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για την αποφυγή διάδοσης του covid-19».