Skip to main content

Συλλυπητήρια Ανδρουλάκη, Βελόπουλου και ΚΚΕ για την απώλεια του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Οι πρόεδροι των ΠΑΣΟΚ, Ελληνικής Λύσης και το Κομμουνιστικό Κόμμα εξέδωσαν ανακοινώσεις για την απώλεια του Βαγγέλη Παπαθανασίου

«Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, μια μεγάλη μουσική ιδιοφυΐα, ένας σπουδαίος καλλιτέχνης και παγκόσμιος Έλληνας, έφυγε από τη ζωή. Θα μας συντροφεύει για πάντα η οσκαρική του μουσική στους δικούς μας Δρόμους της Φωτιάς», αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τον θάνατο του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος για την απώλεια του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ εκφράζει την θλίψη του για την απώλεια του πρωτοπόρου στον ηλεκτρονικό ήχο μουσικοσυνθέτη, σκηνοθέτη και ζωγράφου Βαγγέλη Παπαθανασίου.

«Ο χαρισματικός αυτός δημιουργός κατέκτησε επάξια τη διεθνή φήμη με την κινηματογραφική μουσική του σε σπουδαίες ταινίες, μεταξύ άλλων και στη θρυλική Blade Runner, ενώ βραβεύθηκε με Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 1982.

Στις μουσικές του συνθέσεις συναντήθηκαν παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, ο ήχος του ροκ, η διαρκής αναζήτηση νέων μορφών μουσικής έκφρασης και ο ενθουσιασμός για την εξερεύνηση του διαστήματος, η οποία τον ενέπνευσε διαχρονικά.

Το 1995, ως φόρο τιμής στην μουσική του προσφορά αλλά και στην αγάπη του για το διάστημα, το Minor Planet Center της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης έδωσε το όνομα του συνθέτη στον Αστεροειδή της Κύριας Ζώνης 6354, που πλέον ονομάζεται 6354 Vangelis.

Ο Β. Παπαθανασίου τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις για το έργο του, το οποίο συνέβαλε στην εξέλιξη της μουσικής σηματοδοτώντας την αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να υπερβεί τα όρια του» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος σημειώσε ότι η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου θα συντροφεύει τις επόμενες γενιές σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κυριάκου Βελόπουλου:

«Σήμερα έφυγε από κοντά μας ο διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, που με το έργο του τίμησε την Ελλάδα και μίλησε στις ψυχές των ανθρώπων.

Το «παιδί της Αφροδίτης», που τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ για «τους Δρόμους της Φωτιάς», αφήνει πίσω τη μουσική του, που θα συντροφεύει τις επόμενες γενιές σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».