Skip to main content

Συλλυπητήριο μήνυμα της Μενδώνη για την απώλεια του Στρατή Χαβιαρά

Ο Στρατής Χαβιαράς δίδαξε με αφοσίωση τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ελλάδα τη μεθοδολογία και το ήθος της συγγραφής, είπε η υπουργός.

Με ανακοίνωσή της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους του συγγραφέα Στρατή Χαβιαρά που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.

«Ο Στρατής Χαβιαράς είναι ο συγγραφέας που αφηγήθηκε τις πληγές της Γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου σε ένα διεθνές κοινό. Βιβλία του, όπως "Όταν Τραγουδούσαν τα Δέντρα", "Ηρωϊκά χρόνια" αναδείχθηκαν από τη διεθνή βιβλιοκριτική ανάμεσα στα καλύτερα πολιτικά μυθιστορήματα του 20ου αιώνα. Οι ήρωες του είναι παιδιά, όπως ήταν κι εκείνος τότε. Γι΄αυτό συνήθιζε να λέει ότι η ίδια του η ζωή τον οδήγησε στη γραφή. "Κι όσο επιμένει κανείς στη γραφή, τόσο πιο απτόητη γίνεται". Μεγάλωσε μόνος του, με πολλές δυσκολίες. Κατάφερε ωστόσο, στην Αμερική, όπου βρέθηκε από το 1967, να αναλάβει σημαντικές θέσεις στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Να διευθύνει έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά. Να διακριθεί γράφοντας για "το αφηγηματικό ταλέντο και τη συναισθηματική απήχηση". Άνθρωπος των υπερβάσεων και των ανατροπών, πάντα αισιόδοξος, ο Στρατής Χαβιαράς δίδαξε με αφοσίωση τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ελλάδα τη μεθοδολογία και το ήθος της συγγραφής» αναφέρει η υπουργός.