Skip to main content

Η ελληνική εταιρεία που σου βρίσκει δουλειά στο εξωτερικό

Η πορεία της Silver Lining που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, όπου καταγράφει ανοδική πορεία στον κλάδο του recruitment.

Πριν τρεισήμισι χρόνια η κυρία Μαρία Τσιμπιροπούλου, μητέρα δύο παιδιών και άνεργη τότε, αποφάσισε να τολμήσει μία μεγάλη στροφή στην επαγγελματική της ζωή και να κάνει δουλειά την εξεύρεση δουλειάς σε άλλους, αξιοποιώντας τις επαφές και γνωριμίες που είχε στο εξωτερικό.

Εκείνη η κρίσιμη απόφαση οδήγησε στην ίδρυση της Silver Lining HR Services, το Φεβρουάριο του 2013.

To ξεκίνημα της Silver Lining έγινε στη Θεσσαλονίκη αλλά σύντομα η δυναμική ανάπτυξη δραστηριότητας και η σχέση συνεργασίας με την βρετανική Gordon Charles, οδήγησε στην μεταφορά της έδρας της Silver Lining στο Λονδίνο.

"Μέχρι που ξεκίνησα την Silver Lining δεν είχα καμία σχέση με το recruitment και την αγορά ευρέσεως εργασίας. Είδα ότι υπήρχαν προοπτικές, υπήρχε ζήτηση από το εξωτερικό για προσωπικό, στον κλάδο του hospitality, κυρίως δηλαδή του τουρισμού και της εστίασης. Από αυτόν λοιπόν τον κλάδο ξεκίνησα και σταδιακά η Silver Lining αναπτύχθηκε προσφέροντας υπηρεσίες όχι μόνο σε Έλληνες που ψάχνουν για δουλειά στην Ευρώπη ή σε τρίτες χώρες, αλλά και σε Ρουμάνους, Ιταλούς, Βούλγαρους, Ισπανούς", είπε η κ. Τσιμπιροπούλου.

Το recruitment στη διεθνή αγορά είναι απαιτητικό. Θέλει σκληρή δουλειά το να βρίσκεις δουλειά σε άλλους και πρέπει να έχεις ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που ψάχνουν απασχόληση, όπως ακριβώς προσπαθείς να βρεις άτομα που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των εργοδοτών.

"Η Silver Lining σε αυτά τα τρεισήμισι χρόνια έχει βρει δουλειά σε περίπου 250 άτομα, είτε συνεργαζόμενη με την Gordon Charles, είτε μέσω δικών της projects όπως αυτού της Νέας Ζηλανδίας που αφορά τεχνικούς στον κατασκευαστικό κλάδο" πρόσθεσε η κ. Τσιμπιροπούλου

Δίνοντας μία εικόνα του πως δημιουργείται το διεθνές αυτό δίκτυο που απαιτεί το recruitment, η Θεσσαλονικιά επιχειρηματίας υπογράμμισε: 

"Το αποτελεσματικό recruitment απαιτεί συστηματική έρευνα αγορών, συνεργασία με επαγγελματικές σχολές και συλλόγους, αλλά και με συμβούλους επιχειρήσεων. Δικτύωση μέσω του internet, συνεχή ενημέρωση για τις ζητήσεις ανά χώρα και κλάδο, επαφές με προξενικές αρχές, εν ολίγοις έναν δυναμικό τρόπο λειτουργίας".

Κάθε αρχή πρέπει να γίνει από κάπου και το 2013 η κ. Τσιμπιροπούλου επέλεξε να ξεκινήσει από τη Βρετανία και από τον κλάδο εστίασης, από μια χώρα με πολύ ανεπτυγμένη τουριστική βιομηχανία και με πολλές ζητήσεις στο χώρο του hospitality. Aυτός είναι και ο λόγος που το 90% των θέσεων εργασίας που καλύφθηκαν μέσω της Silver Lining, είναι στην εστίαση. Ωστόσο έχουν υλοποιηθεί και προγράμματα για τη Μέση Ανατολή όπως και την Νέα Ζηλανδία αλλά και τη Γερμανία.

"Δουλειές προσφέρονται σε χώρες που έχουν οικονομίες ισχυρές και κλάδους σε ανάπτυξη. Τέτοιες είναι η Βρετανία, η Γερμανία και η Αυστρία στην Ευρώπη, λιγότερες θέσεις εργασίας Ελβετία και Νορβηγία, ενώ θέσεις εργασίας ανοίγουν και σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Σε Γερμανία και Αυστρία ζητούν γνώση της γερμανικής γλώσσας ενώ στη Βρετανία ζητούν ως επί το πλείστον πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", προσθέτει η ίδια.

Σε ό,τι αφορά τις ζητήσεις η κ. Τσιμπιροπούλου επισημαίνει ότι στις Εταιρείες Ευρέσεως Εργασίας, απευθύνονται συνηθέστερα μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς οι πολύ μεγάλες διαθέτουν τα δικά τους τμήματα recruitment. Με το επιστημονικό προσωπικό που έχει βαριά βιογραφικά, ασχολούνται εξειδικευμένα Γραφεία ενώ λειτουργούν και άλλες οδοί επικοινωνίας του ανθρώπινου δυναμικού με επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Υπάρχει και θα υπάρχει ζήτηση για εργαζόμενους στον τουρισμό και στους κλάδους που σχετίζονται με αυτόν, στον κλάδο της Υγείας και της παροχής υπηρεσιών σε άτομα ηλικιωμένα ή με ειδικές ανάγκες, στις μεταφορές και τα logistics, αλλά και στις νέες τεχνολογίες, στην Πληροφορική και στις Τηλεπικοινωνίες.

H Silver Lining γνωρίζει την αγορά εργασίας και από την πλευρά του ανέργου γι' αυτό και έχει τον δικό της "οδηγό αισιοδοξίας" κι' όπως τονίζει η κ. Τσιμπιροπούλου, " όραμά μας είναι να βοηθήσουμε τους εργοδότες να βρουν κατάλληλους υποψήφιους και τους υποψήφιους να βρουν την κατάλληλη δουλειά".