Skip to main content

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιχειρήσεις σε Αν. Μακεδονία και Θράκη

Σοβαρές δυσχέρειες, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την επιβίωσή τους, αντιμετωπίζουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αρκετές επιχειρήσεις στην ΑΜΘ, με την ανεργία να καλπάζει, σύμφωνα με τον πρ
Σοβαρές δυσχέρειες, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την επιβίωσή τους, αντιμετωπίζουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αρκετές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων της περιοχής, Λευτέρη Καπλανίδη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «πολλές επιχειρήσεις στην περιοχή μας κινδυνεύουν να κλείσουν και διαφαίνεται ότι θα κινδυνεύσουν και οι πιο υγιείς, καθώς η κρίση μεγαλώνει από την κρίση των Τραπεζών. Εν μέσω της κρίσης πρέπει να διασφαλίσουμε κατ΄ αρχάς την επιβίωση των υφιστάμενων επιχειρήσεων».

Παράλληλα  η ανεργία αυξάνεται και ειδικότερα στη Δράμα υπολογίζεται ότι κυμαίνεται γύρω στο 20%, με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην περιοχή να καταγράφεται στην Καβάλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την περίοδο 2001 - 2006 η αύξηση του ΑΕΠ στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ήταν μόνο 4,8% έναντι 7,8% στο σύνολο της χώρας. Στη Θράκη, η συμμετοχή της μεταποίησης στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία μειώθηκε σημαντικά, παρά τις επιδοτήσεις που είχαν θεσπιστεί για την υλοποίηση βιομηχανικών επενδύσεων.

Ο κ. Καπλανίδης υπογραμμίζει ότι για την ανάκαμψη της περιοχής θα «πρέπει να αλλάξει το μοντέλο της ανάπτυξης με ένα νέο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που κατ΄ αρχάς θα διασφαλίζει τις υπάρχουσες επιχειρήσεις και να αξιοποιεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής: το μάρμαρο, τη ξυλεία, τα θερμά νερά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Καταλήγοντας, εκτιμά ότι «η Ανατολική Μακεδονία, αλλά και η Θράκη μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στη Νοτιοανατολική περιοχή των Βαλκανίων λόγω της στρατηγικής θέσης, αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των ελληνικών επιχειρήσεων. Το δημιουργικό πνεύμα, η εμπειρία και η τόλμη του επιχειρηματία, η συνεργασία επιχειρήσεων - φορέων και Κράτους μπορούν να δώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιχειρήσεις της περιοχής στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στην εισήγησή του προς το συνέδριο που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και η Τράπεζα Eurobank EFG τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Βιομηχανία 2020: Περιφερειακή ανάπτυξη - Καινοτομία - Εξωστρέφεια».