Skip to main content

Ανεξέλεγκτος ο μπαζότοπος στον οικισμό Αγία Σοφία - Στα όριά του ο δήμος Δέλτα

Το σημείο έχει μετατραπεί σε βόμβα, λέει στη Voria ο Γιάννης Ιωαννίδης, τονίζοντας πως τα μέσα του δήμου είναι περιορισμένα για τον έλεγχο του χώρου

SOS εκπέμπει η διοίκηση του δήμου Δέλτα για την κατάσταση με την απόρριψη ογκωδών απορριμμάτων στην περιοχή της Αγίας Σοφίας που μοιάζει πλέον ανεξέλεγκτη.

«Το σημείο έχει μετατραπεί σε μια βόμβα», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στη Voria.gr ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης. Όπως περιγράφει ο κ. Ιωαννίδης, κάποιοι ασυνείδητοι πολίτες, Ρομά και μη, απορρίπτουν συστηματικά στο συγκεκριμένο σημείο μπάζα και κάθε λογής απορρίμματα με αποτέλεσμα μετά από κάθε καθαρισμό η περιοχή εντός μόλις λίγων ημερών να γίνεται ξανά χωματερή.

Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε πως μόλις ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου κάλεσε σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων της αστυνομίας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα την περιοχή και προχώρησε σε μια επιχείρηση καθαρισμού που διήρκησε 45 με 50 ημέρες και κόστισε πάνω από 300.000 ευρώ. Ωστόσο, μετά από κάποιο καιρό η κατάσταση είχε πάλι επιδεινωθεί.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος, τα μέσα του δήμου πρέπει να καλύψουν την καθαριότητα σε εννέα κοινότητες με συνολική έκταση 300.000 στρέμματα άρα δεν υπάρχει η δυνατότητα και να καθαρίζεται συνεχώς η περιοχή της Αγίας Σοφίας και να καλύπτονται και όλες οι άλλες περιοχές. «Φτάνουμε να δεσμεύουμε τα μέσα μας για την Αγία Σοφία και να μην κάνουμε αποκομιδή από άλλες περιοχές», υπογράμμισε προσθέτοντας πως ο δήμος Δέλτα δεν έχει την υποχρέωση να καθαρίζει ένα σημείο που κατέληξε να γίνει η χωματερή όλης της Θεσσαλονίκης. Και μάλιστα, όπως επισήμανε, με οικονομική επιβάρυνση καθώς υπάρχει κόστος για τις επιχειρήσεις που αποδέχονται τα ογκώδη. Εξάλλου, το πρόβλημα δεν σταματάει στους όγκους σκουπιδιών που συγκεντρώνονται αλλά συνεχίζεται με τις φωτιές που εκδηλώνονται στα απορρίμματα που κάνουν αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

«Το πρόβλημα είναι βαθύτερο», υπογράμμισε ο ίδιος προτείνοντας δύο μέτρα: την αποσυμφόρηση του οικισμού Αγίας Σοφίας αλλά και τη συμβολή της αστυνομίας -εφόσον δεν υπάρχει δημοτική αστυνομία- στην περιφρούρηση της περιοχής για να μην πηγαίνουν εκεί πολίτες και να πετούν το βράδυ τα ογκώδη.

Μιλώντας για τον οικισμό της Αγίας Σοφίας, ο δήμαρχος σημείωσε πως δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '90 με σκοπό να φιλοξενήσει 250 οικογένειες και πλέον έχουν εγκατασταθεί εκεί περίπου 3.500 άτομα. Εκεί, όπως λέει, υπάρχουν παραπήγματα, ανεξέλεγκτες κατασκευές ενώ ο υπερπληθυσμός προκαλεί προβλήματα όπως το να βουλώνουν τα φρεάτια και να μπλοκάρει το δίκτυο αποχέτευσης. «Η περιοχή είναι ένα περιβαλλοντικό και υγειονομικό κοκτέιλ. Εγκυμονεί κινδύνους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του συλλόγου Ρομά της περιοχής, Παναγιώτης Σαμπάνης, επιβεβαιώνει πως η κατάσταση είναι πολύ κακή αφού στο σημείο πλέον ζουν 350 με 400 οικογένειες που ζουν ανάμεσα στα ογκώδη και σε λιμνάζοντα νερά που δημιουργούνται όταν υπερχειλίζουν τα δίκτυα της αποχέτευσης. Όπως σημειώνει μιλώντας στη Voria.gr, αυτό που θα ήθελε ο ίδιος είναι να κάτσουν οι αρχηγοί του οικισμού μαζί με τους τοπικούς και κρατικούς φορείς για να συζητήσουν μια λύση. Ο ίδιος υπογράμμισε πως σε περίπτωση αποσυμφόρησης του οικισμού, πρέπει να βρεθεί χώρος ώστε να μετεγκατασταθούν τα άτομα που θα φύγουν, ενώ ως δεύτερη εναλλακτική προτείνει την επέκταση του οικισμού ώστε οι οικογένειες που έχουν προστεθεί να έχουν τον κατάλληλο χώρο. Ο κ. Σαμπάνης επισήμανε ακόμα πως η λύση που έχει προτείνει είναι η περίφραξη των χώρων που πετούν τα μπάζα ώστε να σταματήσει η κατάσταση αυτή.

Σημειώνεται πως, μετά από εισαγγελική παρέμβαση. είχε γίνει πρόσφατα καθαρισμός της περιοχής ενώ προγραμματίζεται εκ νέου καθαρισμός την Πέμπτη.