Skip to main content

Σημάδια βελτίωσης: 1.000 κρούσματα λιγότερα την τελευταία εβδομάδα στον δήμο Θεσσαλονίκης

Συνεχίζεται η αύξηση των νοσηλειών, όπως είναι λογικό, αλλά το πρώτο σημάδι βελτίωσης της πορείας της πανδημίας είναι γεγονός.

Ραγδαία είναι η αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού στον δήμο Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνοντας τη βελτιωτική πορεία που αναμένεται να ακολουθήσει στο εξής, αρχικώς με τη μείωση των ενεργών κρουσμάτων, για να ακολουθήσουν (ελπίζουμε) οι νοσηλείες.

Νοσηλείες, οι οποίες παραμένουν σταθερά υψηλές και αυξάνονται ακόμη, φτάνοντας αυτή την εβδομάδα σε νέο ρεκόρ για το τρέχον κύμα της πανδημίας.

Η εικόνα του δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, που κοινοποιήθηκαν σήμερα, είναι 6.519 ενεργά κρούσματα, από τα οποία σε νοσοκομείο τα 664.

Η εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ αποτυπώνει την πορεία της πανδημίας στον κεντρικό δήμο, που όπως φάνηκε πριν από τρεις εβδομάδες σταθεροποιήθηκε, για να ακολουθήσει πλέον η βελτίωση. Το πρώτο θετικό σημάδι προήλθε από τη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, στην οποία καταγράφονται χίλια ενεργά κρούσματα λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Την προηγούμενη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα είχαν ανέλθει στα 7.514.

Αυτό δείχνει ότι η διασπορά άρχισε να περιορίζεται, αλλά και ότι η πορεία της πανδημίας ακολουθεί «κατά βήμα» την περσινή εξέλιξή της, τόσο στον κεντρικό δήμο, όσο και στον υπόλοιπο νομό.

Οι νοσηλείες συνεχίζουν (και αναμένεται να συνεχίσουν γι' ακόμη μια εβδομάδα) να είναι σε υψηλά νούμερα και μάλιστα αυτή την εβδομάδα αυξήθηκαν (λιγότερο συγκριτικά με την προηγούμενη) κατά περίπου 50 άτομα. Την προηγούμενη εβδομάδα σε νοσοκομείο ήταν 611 πολίτες του δήμου Θεσσαλονίκης και τώρα 664.

Για να έχει κάποιος μια σαφέστερη εικόνα της πορείας της πανδημίας, παρακολουθώντας τα επίσημα εβδομαδιαία στοιχεία του ΕΟΔΥ για τον δήμο Θεσσαλονίκης, θα διαπιστώσει ότι τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες τα ενεργά κρούσματα είχαν σταθεροποιηθεί πάνω από τα 7.000 και κοντά στα 7.500. Η μείωση αυτής της εβδομάδας ακριβώς επειδή είναι πολύ μεγάλη θεωρείται ότι συνιστά την έναρξη της αποκλιμάκωσης της πανδημίας στον κεντρικό δήμο.

Οι νοσηλείες από την άλλη είναι ζητούμενο σε ποιο επίπεδο θα σταθεροποιηθούν για να αρχίσουν στη συνέχεια να μειώνονται κι αυτές, ώστε να πάρει ανάσα και το σύστημα υγείας. Πριν από τρεις εβδομάδες οι νοσηλείες από τον κεντρικό δήμο ήταν 439, πριν από δυο εβδομάδες 480, την προηγούμενη εβδομάδα εκτινάχθηκαν στα 611 και σήμερα έφτασαν στις 664.