Skip to main content

Σημαντική φθορά της κυβέρνησης

Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Public Issue, σχετικά με το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου, το οποίο συμπίπτει με τη συμπλήρωση δέκα μηνών διακυβέρνησης από το Π
Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Public Issue για την εφημερίδα «Καθημερινή», σχετικά με το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου, το οποίο συμπίπτει με τη συμπλήρωση δέκα μηνών διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η κοινωνική δυσαρέσκεια το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου έχει επιφέρει σημαντική φθορά στην κυβέρνηση. Μάλιστα, η δυσαρέσκεια των πολιτών αφορά τόσο στις ασκούμενες (ή μη-ασκούμενες) κυβερνητικές πολιτικές, όσο και στα πρόσωπα που τις υλοποιούν.

Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει ενταθεί στο σύνολο των έξι τομέων του κυβερνητικού έργου, που αφορούν στην οικονομία και την ανάπτυξη (ανεργία, πληθωρισμός, γεωργία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, περιφερειακή ανάπτυξη και τουρισμός). Ωστόσο, ικανοποίηση καταγράφεται στους τομείς που αφορούν «τον νόμο και την τάξη» (αστυνόμευση, εγκληματικότητα, μετανάστευση, ναρκωτικά).

Σύμφωνα με την έρευνα, σε τρεις τομείς του κυβερνητικού έργου (ανεργία, ακρίβεια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις), τα ποσοστά επιδείνωσης κυμαίνονται σε ποσοστό άνω του 90%, ενώ σε άλλους τρεις (ασφαλιστικό, τουρισμός και εγκληματικότητα) τα ποσοστά επιδείνωσης προσεγγίζουν το 70%.

Επίσης, με εξαίρεση τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη (6,3), τον υπουργό Άμυνας (6,3) και τον ίδιο τον πρωθυπουργό - ΥΠΕΞ (6,1), κανείς άλλος δεν καταφέρνει να περάσει τη «βάση» της αξιολόγησης, η οποία στην κλίμακα 1 ως 10 είναι 5,5.

Τη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή σημειώνουν οι υπουργοί Οικονομικών (-2), Απασχόλησης (-1,6) και Υγείας (-1,6).