Skip to main content

Σημαντική μείωση στις εξαγωγές ενδυμάτων το πρώτο τρίμηνο

Στο πρώτο τρίμηνο φέτος, η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων υποχώρησε στα 227 εκατ. ευρώ, από 254 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο

Σημαντική μείωση της τάξης του 12,2% σημείωσαν στο πρώτο τρίμηνο φέτος οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς παραγωγής (βαμβακιού), με την αξία τους να υποχωρεί στα 481 εκατ. ευρώ, από 547 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αυτό σημειώνει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ), υπογραμμίζοντας, ότι ειδικά τον μήνα Μάρτιο, οπότε και άρχισαν να εμφανίζονται οι επιπτώσεις του κορονοϊού, οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας διολίσθησαν κατά 35,6% και των ενδυμάτων κατά 38%.
    
Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕΕ, στο πρώτο τρίμηνο φέτος, η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων υποχώρησε στα 227 εκατ. ευρώ, από 254 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο (-10,9%). Οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας έτρεξαν στο πρώτο τρίμηνο φέτος με  θετικό πρόσημο 2,4% και διαμορφώθηκαν στα 107 εκατ. ευρώ, ενώ στον αντίποδα, οι εξαγωγές του ελληνικού βαμβακιού σημείωσαν “ βουτιά” κατά 21,8%,στα 148 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο φέτος, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
    
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕΕ, μείωση καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο φέτος και στις εισαγωγές. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν πτώση κατά 7,4%, ενώ αντίθετα της κλωστοϋφαντουργίας εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 1,6%. Συνολικά, η αξία εισαγωγών ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας  στο πρώτο τρίμηνο φέτος ήταν στα 679,5 εκατ. ευρώ, από 722,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
    
«Παρόμοια με την πορεία των εξαγωγών είναι η κατάσταση στην εγχώρια αγορά”, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΕΕ, τονίζοντας ότι στο πρώτο τρίμηνο φέτος, τόσο οι πωλήσεις χονδρικής, όσο και λιανικής εμφάνισαν πτώση. Συγκεκριμένα, η μείωση στις πωλήσεις χονδρικής κυμαίνεται στο 22,9%, ενώ στις λιανικές πωλήσεις στο 12,9%. “ Ειδικά τον μήνα Μάρτιο που ξεκίνησε το κλείσιμο των καταστημάτων η πτώση των πωλήσεων λιανικής άγγιξε το 43%”, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ΣΕΠΕΕ.