Skip to main content

Σημαντικός ο ρόλος της θεσσαλονίκης για την ευρύτερη περιοχη

Για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και τα αντιφατικά φαινόμενα, γράφει ο γνωστός πανεπιστημιακός.

Γράφει ο καθηγητής του ΠανεπιστημίουΜακεδονίας, κ. Λόης Λαμπριανίδης:


"ΗΘεσσαλονίκη είναι μια πόλη δυναμική μεσημαντικό ιστορικό παρελθόν, αξιόλογοπαρόν και ιδιαίτερες δυνατότητες. Είναιη δεύτερη σημαντικότερη πόλη της χώραςσύμφωνα με όλους τους βασικούςκοινωνικο-οικονομικούς δείκτες. Όμως,από τις αρχές της ’90 η πόλη εμφάνισεσχετικά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης καιδιεύρυνε το αναπτυξιακό της χάσμα μετην Αθήνα. Είναι μια περίοδος όπουσυμβαίνουν, μεταξύ άλλων, ταυτόχροναδυο καταρχήν αντιφατικά φαινόμενα: απότη μια η φυγή επιχειρήσεων στα Βαλκάνιακαι από την άλλη η έλευση μεταναστώναπό τα Βαλκάνια.

Η Θεσσαλονίκη, λόγω τηςγεωγραφικής της γειτνίασης με ταΒαλκάνια, βρέθηκε στο επίκεντρο διεθνώνεξελίξεων όμως δεν κατάφερε να αδράξειτις ευκαιρίες και τελικά ο ρόλος της σεεθνικό επίπεδο φαίνεται σταδιακά νασυρρικνώνεται. Εξάλλου, είναι μιαπερίοδος στροφής στις υπηρεσίες, έντονηςσυγκεντροποίησης στην οικονομία πουεκτός των άλλων διευκολύνεται και απότην άνθιση του χρηματιστηρίου και τιςαποκρατικοποιήσεις, τάσεις που ενισχύουνακόμη περισσότερο τον κυρίαρχο ρόλοτης Αθήνας.

ΗΘεσσαλονίκη, όπως κάθε πόλη, έχειιστορικές καμπές, περιόδους όπου οιπνευματικές και άλλες δυνάμεις τηςείναι λιγότερο δημιουργικές. Αυτό είναικατά κάποιο τρόπο αναπόφευκτο, αυτό πουσυνιστά πρόβλημα είναι η αδυναμίαπροώθησης μιας στρατηγικής διεξόδουαπό την κρίση. Για να εισέλθει η πόλη σετροχιά ανάπτυξης χρειάζεται να σχεδιαστείμια στρατηγική για την ανάπτυξη της, ηοποία να υιοθετηθεί από την κοινωνίακαι, στη συνέχεια να υπηρετηθεί μεσυνέπεια, δεν αρκούν τα μυθοποιημένα«μεγάλα έργα».

Προέχει η αξιοποίηση τωνιδιαίτερων χαρακτηριστικών καιδυνατοτήτων της πόλης με σκοπό τηδιεύρυνση του ρόλου της στο εθνικό καιδιεθνές αστικό σύστημα. Θα πρέπει ναδομήσει πλεονεκτήματα ώστε να γίνειελκτική σε επιχειρήσεις που παράγουνπροϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενηςαξίας και σε περιφερειακά γραφείαπολυεθνικών καθώς και σε ανθρώπους πουκαταλαμβάνουν τις υψηλές θέσεις στηναγορά εργασίας (τα «ταλέντα»), αξιοποιώνταςμεταξύ άλλων και το ότι αποτελεί τομεγαλύτερο κέντρο τριτοβάθμιαςεκπαίδευσης της χώρας.

Ο νέος ρόλος τηςΘεσσαλονίκης δεν μπορεί να προκύψειαυτομάτως, απαιτεί σχεδιασμό και ηέλλειψη του δεν αποτελεί αίτιο, αλλάμάλλον αποτέλεσμα. Το πραγματικό αίτιοείναι η έλλειψη μιας ισχυρής συμμαχίαςτων κοινωνικών-οικονομικών-πολιτικώνκαι πνευματικών της δυνάμεων που θαείναι σε θέση να συντονίσει τη διαμόρφωσηενός Στρατηγικού Σχεδίου και να εγγυηθείτην υλοποίησή του διασφαλίζοντας τηδιευρυμένη αποδοχή και συναίνεση τωνεμπλεκόμενων φορέων και των πολιτών".