Skip to main content

Επενδύσεις 1,5 δισ. για κάνναβη - Σημαντικός παίκτης η Κ. Μακεδονία

Οι 11 εκ των 38 εγκεκριμένων μονάδων παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης θα είναι στην Κεντρική Μακεδονία ενώ οκτώ εξ αυτών θα συγκεντρωθούν στο Κιλκίς.

Επένδυσεις ύψους 1,5 δισ ευρώ και περίπου 8.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να φέρουν στην Ελλάδα οι μονάδες παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης οι οποίες έχουν καταφέρει να πάρουν έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως δήλωσε η Ειρήνη Πιτταρά, προϊσταμένη διεύθυνσης αδειοδότησης επιχειρήσεων και επιχειρηματικών πάρκων του υπουργείου.

Μιλώντας στο 8ο Ετήσιο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας που πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, η κ. Πιτταρά τόνισε πως μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 116 αιτήματα από τα οποία έχουν εγκριθεί τα 38 (οι οκτώ απομένει  να τυπωθούν στο ΦΕΚ). Ακόμα υπάρχουν 14 εγκρίσεις εγκατάστασης που είναι στη διαδικασία υπογραφών. Αντίστοιχα έχουν απορριφθεί τέσσερις και έχουν αποσυρθεί δύο. Οι 11 εκ των 38 θα είναι στην Κεντρική Μακεδονία ενώ οκτώ εξ' αυτών θα συγκεντρωθούν στο Κιλκίς. «Η Κεντρική Μακεδονία είναι στην καλύτερη σχεδόν θέση», τόνισε.

Η ίδια ήταν αρκετά αισιόδοξη για την ανάπτυξη του κλάδου αυτού λέγοντας πως τόσο η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα όσο και η αύξηση της κάνναβης θα ανεβαίνει. Η κ. Πιτταρά τόνισε συγκεκριμένα ότι «η ελληνική αγορά είναι σημαντική γιατί έχει εξειδικευμένο προσωπικό, καλή γη και καλό νερό, χαμηλό ενεργειακό κόστος και παράλληλα είναι μέλος της ΕΕ. Αναφερόμενη στις προοπτικές του κλάδου, υπογράμμισε πως εκτιμάται ότι το 2028 η Ευρωπαϊκή αγορά θα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης με μέγεθος 55,2 δισ. Ευρώ και 30 εκατ. ασθενών. Όπως διευκρίνισε, η Γερμανία αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά ενώ η βασική ανταγωνίστρια χώρα της Ελλάδας είναι η Πορτογαλία.

Η ίδια σημείωσε ωστόσο ότι αγκάθι για πολλούς επενδυτές αποτελεί το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να ανοίξουν εύκολα τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω της φύσης του προϊόντος.

Αισιόδοξη για τις προοπτικές της φαρμακευτικής κάνναβης εμφανίστηκε και η Χριστίνα Αμοιραδάκη της Deloitte, η οποία τόνισε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς οι πωλήσεις της κάνναβης παγκοσμίως θα φτάσουν από τα 6 δισ. δολάρια που ήταν το 20117 στα 13,5 δισ. δολάρια το 2023.

Τη στροφή της ελληνικής αγοράς προς την κάνναβη απέδειξε και η ομιλία του Δημήτρη Τσιλιακούδη, γενικού διευθυντή των Μύλων Καπλανίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στο νέο προϊόν της εταιρείας, το αλεύρι κάνναβης πλούσιο σε φυτικές ίνες. Η ιδέα για τη δημιουργία του προϊόντος έγινε μετά από παρακίνηση του γιου του, όπως είπε ενώ πλέον ο ίδιος δηλώνει ότι η κάνναβη αποτελεί ευκαιρία και για καταναλωτές αλλά και για τον κλάδο [παραγωγών].