Skip to main content

Σήμερα η απόφαση του Εφετείου για τον Τσοχατζόπουλο

Σύμφωνα με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνης είχε ζήτησε χρηματικά «δώρα» από το 1997 έως το 2001.

Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση των «μιζών» που φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός 'Αμυνας, 'Ακης Τσοχατζόπουλος, από την αγορά των υποβρυχίων και των TOR M1.

Να σημειωθεί ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 20 ετών για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ' επάγγελμα.

Ανάμεσα στους 16 συγκατηγορούμενούς του είναι η Αρετή Τσοχατζοπούλου (ποινή 12 ετών), η Βίκυ Σταμάτη (12 ετών) και ο Γιάννης Σμπώκος (16 ετών).

Σύμφωνα με το σκεπτικό του πρωτοβάθμιο δικαστηρίου, ο Άκης Τσοχατζόπουλος με την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Αμύνης, ζήτησε χρηματικά «δώρα» από το 1997 έως το 2001, τα οποία συνδέονταν με την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων και των TORM1. Τα ποσά που τελικά διακινήθηκαν, υπολογίζονται από την ελληνική Δικαιοσύνη ότι ξεπερνούν τα 55 εκατομμύρια ευρώ σε μια δεκαετία.

Σε πρώτο βαθμό, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε κηρύξει ενόχους τους 17, από τους συνολικά παραπεμφθέντες 19 κατηγορουμένους, επιβάλλοντας ποινές κάθειρξης από 6 έως και 20 χρόνια. Σύμφωνα με το δικαστήριο, τα χρήματα που εισέπραξε διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, ώστε να αποκρυβεί η πραγματική τους προέλευση.