Skip to main content

Σήμερα η δύσκολη συνάντηση Τζόνσον - Γιούνκερ για το Brexit

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχουν σημειωθεί «τεράστιες πρόοδοι» - «Δεν είναι αισιόδοξος» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Έξι εβδομάδες πριν το διαζύγιο με την ΕΕ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα γευματίσει σήμερα στο Λουξεμβούργο με τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές που αντιμετωπίζουν με μεγάλες επιφυλάξεις τις ανακοινώσεις του και εμφανίζονται απαισιόδοξοι αναφορικά με τις πιθανότητες ενός Brexit με συμφωνία. Ο Τζόνσον ζήτησε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ προτού αναχωρήσει για το Στρασβούργο όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ θα συμμετάσχει στη συνάντηση.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Λουξεμβούργιο ομόλογό του Ξαβιέ Μπετέλ και οι δύο άνδρες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Στο μεταξύ ο Τζόνσον δήλωσε ότι έχουν σημειωθεί «τεράστιες πρόοδοι» για το θέμα του "backstop" για τα σύνορα της Βρετανίας με την Ιρλανδία και συνέκρινε τον εαυτό του με τον «Απίθανο Χαλκ», έναν υπερήρωα των κόμιξ, τονίζοντας ότι είναι ικανός να απελευθερώσει τη Βρετανία από τα δεσμά της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι απάντησαν ότι «αναμένουν» συγκεκριμένες προτάσεις και δηλώνουν «λίγο αισιόδοξοι» σχετικά με το ενδεχόμενο μιας αποχώρησης της Βρετανίας με συμφωνία. «Τίποτα συγκεκριμένο μέχρι στιγμής», δήλωσε στο AFP υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολιάζοντας τις τελευταίες συναντήσεις εργασίες μεταξύ του συμβούλου του Τζόνσον, του Ντέιβιντ Φροστ, και της ομάδας του Μπαρνιέ στις Βρυξέλλες.

«Δεν έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι» για τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας με τη Βρετανία πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου, σημείωσε από την πλευρά του ο ίδιος ο Μπαρνιέ.

«Πολύ αυστηρή απόφαση»

Αντίστοιχη είναι η αντίδραση και του Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «δεν είναι αισιόδοξος» αφού ενημερώθηκε για τις προτάσεις του Λονδίνου για τα σύνορα με την Ιρλανδία και «εξακολουθεί να αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις», έκανε γνωστό το περιβάλλον του. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει τυχόν συμφωνία που θα επιτευχθεί με το Λονδίνο, ανέβασε τους τόνους. Θα ψηφίσει την Τετάρτη μια πολύ αυστηρή πρόταση με την οποία απαιτεί τη διατήρηση του backstop προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή των σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, επαρχίας της Βρετανίας, και της Ιρλανδίας, κάτι στο οποίο αντιτίθεται ο Τζόνσον.

«Αν υπάρξει διαζύγιο χωρίς συμφωνία, η βρετανική κυβέρνηση θα φέρει την πλήρη ευθύνη και θα πρέπει να τηρήσει όλες τις οικονομικές δεσμεύσεις της, να σεβαστεί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και τις υποχρεώσεις της βάσει της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής με την Ιρλανδία», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα εγκρίνει νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας, αν δεν γίνουν σεβαστές οι υποχρεώσεις αυτές», απείλησε.

Ο Μπαρνιέ και ο «Απίθανος Χαλκ» Τζόνσον

Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν τι θέλουν και ενωμένοι εμμένουν στις θέσεις τους. Αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός γνωρίζει τι ρισκάρει σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία.

«Εξακολουθούμε να είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε αντικειμενικά οποιαδήποτε συγκεκριμένη και νομικά έγκυρη πρόταση της Βρετανίας, όμως ακόμη περιμένουμε», σχολίασε ο Μπαρνιέ.

«Όσο περισσότερο θυμώνει ο Απίθανος Χαλκ, τόσο πιο δυνατός γίνεται και καταφέρνει να σπάσει τα δεσμά του», προειδοποίησε ο Τζόνσον. «Το Brexit είναι ένα μάθημα υπομονής και αποφασιστικότητας», του απάντησε χωρίς αστεϊσμούς ο Μπαρνιέ.

«Ασχοληθήκαμε πολύ καιρό με αυτό το θέμα», έγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα Daily Telegraph. «Αν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, τότε σίγουρα το κοινοβούλιο θα έχει όλο τον χρόνο να την εξετάσει και να την εγκρίνει πριν το τέλος Οκτωβρίου», συνέχισε. «Όμως να είστε βέβαιοι ότι αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, μια καλή συμφωνία και για τις δύο πλευρές, τότε η Βρετανία θα αποχωρήσει ούτως ή άλλως» από την ΕΕ.